Allt du bör veta om offpisten

Snowminds April 22, 2020

Offpist – den ultimata upplevelsen på skidor och snowboard

Vill du ha den ultimata upplevelsen på skidor eller snowboard – så bör du prova offpiståkning!

Är du ny i offpisten eller gärna vill veta mer, så fortsätt läs här om vad som krävs för att få en bra upplevelse i offpisten på din skidresa. 

 

Vad är offpist? Offpist innebär åkning utanför de preparerade pisterna i skidområdet.  Kärt barn har många namn och offpist kallas också ofta freeride, backcountry, puder, pow, touring, mountaineering, split-boarding med mera.

Offpist är den ultimata upplevelsen på skidor och snowboard. Den obeskrivliga känslan att glida igenom orörd snö och närmast surfa nedför berget. Om man jämför åkning i pisten, så är offpist en helt annan sak. Frihet, naturupplevelser, färre människor och utmaningar i nysnön kännetecknar offpist när det är som bäst. Om du vill iväg från de folktäta pisterna och långa liftköerna i skidområdet, så är offpist något för dig på din nästa vinterupplevelse.

 

Få 100% koll på säkerheten och tekniken i offpisten 

De tre allra viktigaste sakerna i offpist är säkerhet, säkerhet och säkerhet. Det är väsentligt för din och andras upplevelse i offpisten att alla har 100% koll på säkerheten. Är du inte helt bekant med det som krävs så är det viktigt att få professionell vägledning av en kompetent offpistguide. Först när säkerheten är under kontroll kan du njuta av åkningen.

Säkerhet:

 • Få den riktiga träningen i offpisten och investera i en offpistguide eller utbildning – det är värt alla pengar. Du får professionell vägledning i säkerhet och teknik, samt mycket träning. Har du kört med offpistguide tidigare kan det vara en en bra idé att få friska upp minnet,  samt bli visad alla de bästa backarna.
 • Lavinutrustning  – ha alltid det med dig i offpisten och träna ofta med det tillsammans med vänner eller familj.
 • Kolla lavinfaror innan, och varje dag du är ute och åker. Alla skidområden uppdaterar hur stor lavinfaran är, så notera löpande det och även på den specifika dagen du ska åka. Fråga i de lokala skidbutikerna och skidskolor vad de tycker om förhållandena. Det finns också hjälp att hitta online.
 • Åk alltid tillsammans med andra – det är väldigt farligt att åka ensam om olyckan är framme och ingen kan hjälpa dig. Men åk inte heller för många tillsammans!
 • Planera alltid vart ni ska åka, hur ni kommer  hem och vad ni gör ifall olyckan är framme. Berätta för andra om era planer och lägg in det lokala numret för räddningshjälp i din telefon.

Offpisten är för alla nivåer

Offpist är för skidåkare och snowboardåkare på alla nivåer, det handlar bara om att hitta de rätta utmaningarna till ens egen nivå. Det viktigaste är att få rätt kunskap och professionell vägledning för att lära om snöförhållanden, laviner, utrustning och teknik. Som så mycket annat, som t.ex att köra bil, cykla och segla finns  det en viss risk om man inte tänker sig för och har kunskapen som krävs. Med den rätta vägledningen och sunt förnuft kan man undvika många av osäkerheterna i offpisten, och istället få fantastiska upplevelser. Det bästa sättet att hitta sin nivå är att åka med en professionell offpistguide som kan bedöma ens nivå och ge skräddarsydd vägledning. Om du verkligen brinner för att lära dig offpist eller bli ännu bättre, är det möjligt att vara med på våran offpistkurs i 20 dagar, eller 10 dagars freerideträning på din säsong i Kanada.  Våra tränare på kursen,  Bodie Shandro och Ron Betts, är båda utbildade bergsguider och två riktiga stjärnor. Utöver att utveckla dig, kommer de också förbereda dig för att klara CAA’s internationellt igenkända Avalanche Operation Level 1 kurs i slutet av säsongen, om du önskar att delta i detta. CAA level 1 är ett bra första steg mot en karriär som offpistguide. Med en offpistguide är det möjligt att få skräddarsydd vägledning och träning i offpist varje dag för att matcha nivån för specifika grupper. Därmed har vi också möjlighet att arrangera turer för den erfarna åkaren som önskar att utforska terrängen utanför pisten mer, eller lära sig det för första gången. Önskar du endast de grundläggande kunskaperna så har du möjligthet att ta en 2 dagars introduktion till offpist i antingen Kanada eller Japan.

Offpisten delas in i ‘sidecountry’ och ‘backcountry’

Sidecountry är offpiståkning i det område som är tillgängligt från liftsystemet i skidområdet. Det kan vara bara att åka iden orörda snön precis vid sidan om pisten några svängar och sen åka tillbaka in på pisten. Alternativt kan man utmana sig själv och köra mellan två pister eller genom träden vid sidan av pisten.

Några skidområden har markerade pister som inte blir preparerade med pistmaskin, så man kan åka i djupsnö på de markerade områdena. Från skidområdet kanman också hitta ett ställe att t.ex klättra upp med skidorna över axeln, snowboarden under armen eller fastspänt på ryggsäcken.  Ska man gå längre kan man få turskidor eller splitboards, då har man telemark bindningar och stighudar så att man kan gå uppåt. På det här sättet kan man komma längre bort och hitta färsk pudersnö att åka i, för att sedan hitta sin väg tillbaka till liftsystemet.

 

Backcountry är offpiståkning som inte är tillgängligt från liftsystemet. Här är man verkligen ute i den vilda naturen och kan få många upplevelser som inte går att hitta i liftsystem. De klassiska metoderna till backcountry är att använda helikopter, catski, snöskoter eller touring.

 

 

Helikopter eller heliskiing, är den vildaste upplevelsen. Du blir avsläppt på toppen av ett berg och kör ner för berget från toppen till botten, där ingen annan har åkt innan dig. För att inte missa den här upplevelsen så har vi tagit fram en heliskiing camp i Revelstoke, Kanada där du spenderar 5 dagar med träning i offpisten, så är du klar för den ultimata helikopterturen med 5 lyft.

 

 

Catskiing, också kallat ’poor man’s helikopter’, är en pistmaskin ’Cat’ med en passagerarkabin bakpå, som kan köra igenom i princip all terräng och därmed också köra dig till toppen av ett berg med orörd snö.

 

 

Snöskoter är en upplevelse i sig. Du kan hyra snöskoter för att endast köra runt i snön och ha kul, eller så kan du använda den som transportmedel för att ta dig runt i backcountryt och hitta din nya favoritbacke. Om du aldrig har provat att åka snöskoter tidigare bör du göra det tillsammans med en guide första gången.

 

Touring är den ultimata upplevelsen med en blandning av skidåkning, friluftsliv och innebär att man själv går till toppen med skidorna på. De speciella skidorna man använder är först och främst bra till offpist och djupsnö. Det är monterat telemark bindningar, vilket betyder att man kan justera om hälen och bestämma om den ska lyftas (så att man kan gå) eller inte.

På snowboard kan man använda snöskor och spänna snowboarden på ryggsäcken, eller så kan man använda sig av en split-board. Split-boards är specialgjorda snowboards som kan användas normalt men dessutom med möjligheten att ta av bindningarna, dela brädan på mitten och säta på bindningarna som skidor och sedan gå upp. Generellt för touring så spänner man stighudar under skidorna så att man kan gå uppåt utan att glida baklänges.

 

Offpiståkning kräver speciella skidor och snowboards, lavinutrustning och den rätta klädseln 

På offpistresor är det viktigt att ha utrustningen i ordning, då åkning i offpisten kräver specialutrustning. Generellt är det viktigt att ha den rätta klädseln och lavinutrustningen.

Skidor och snowboards

 • Skidåkning kräver offpistskidor och/ eller backcountry touring utrustning
 • Snowboarding kräver antingen splitboard eller snöskor
 • Vi rekommenderat att man har sin egen utrustning, men det är möjligt att hyra på destinationen

Lavinutrusning

Det är alltid ett måste att ha sändare, probe och spade med:

 • Vi rekommenderar en bra ryggsäck med plats för all utrustning (lavinutrustning, extra linser till goggles, handskar, vatten, mat, snacks etc.), och möjligheter för att spänna åt ryggsäcken över bröst och mage så att den sitter bra på ryggen.
 • Sändare, probe och spade (vi rekommenderar att man har sin egen lavinutrustning som man använder varje gång så att man känner det väl, men det brukar alltid finnas möjlighet att hyra detta på destinationen).

Klädsel

 • Vi rekommenderar skalkläder (med snökjol) och bra underställslager (merino ull är att rekommendera) det andas så man både kommer att svettas när man går uppåt, men samtidigt behöva hålla värmen om det är kallt.
 • Goggles med flera linser till olika sorters väder, men främst till molnigt/ snöoväder med dålig sikt.
 • Två par handskar så att det alltid finns ett par torra i väskan.
 • Halsduk/balaclava (det är ett måste att ha halsduk som kan dras upp helt till dina goggles och därmed täcker hela ansiktet, då man ibland får snö över hela huvudet).

Upplevelser i offpisten med Snowminds är ditt nästa äventyr

Snowminds erbjuder en rad upplevelserika skidresor i bland annat Japan och Kanada med professionell vägledning med lokala guider.

Offpist skidresor till Japan

Offpist skidresor till Kanada

 

Om du är intresserad om att höra mer så kontakta oss gärna på [email protected]. Hoppas vi ses i pudret! 🙂

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig