Bli skidlärare och en helt ny människa

Snowminds May 5, 2017

– Alexander Warncke

Det är ofta vi hör  från skidlärare och snowboardlärare att de känner att de inte bara har utvecklat sin teknik i snön men också sig själva som personer under sin vintersäsong. När man påbörjar sin första vintersäsong som skidlärare eller snowboardlärare kommer man att inse att man ibland kommer att hamna i situationer som man inte alltid är så bekväm med. Det kan vara allt ifrån att lära ut en grupp unga barn att åka skidor, lära ut en grupp vuxna att åka skidor, hantera arga och otrevliga föräldrar till barnen, konfrontera din chef på Tyska, flytta hemifrån, behöva samarbeta med den där Österrikiska kollegan du tycker är otrevlig eller att lära ut någon du inte kan prata med. Vad det än kan vara så är det något du inte känner dig så säker på och gärna hade sluppit.
Från egen erfarenhet så kan jag säga att det alltid kommer att finnas saker som är mindre kul att ha och göra med i detta yrke, de sakerna är helt olika från person till person, och att behöva göra dem kommer att kännas mindre kul just då. Men det är just dessa saker som stärker dig som person när du tvingar dig till att göra dem. Nästa gång du står inför samma situation kommer du att klara av den mycket lättare. Jag kände personligt att jag utvecklades väldigt mycket i mitt ansvarstagande, ledarrollen inför en grupp och min självsäkerhet som person och i jobbet som skidlärare och snowboardlärare.

Det är inget litet ansvar du får när föräldrar ger ifrån sig sina barn till en främling för att ta med dem ut i ganska osäker och farlig terräng. Det är viktigt att du utstrålar självförtroende, vänlighet och professionalism vid första mötet. Detta är något som blir lättare och lättare under säsongen när du har kommit in i jobbet och “fake it until you make it” gäller definitivt innan du känner dig helt bekväm i situationen. Det som jag har tyckt varit så underbart med att resa med Snowminds är att man under säsongen har kompisar från Snowminds som man jobbar och bor med så man alltid har någon att prata med om dessa sorts utmaningar och någon som kan stötta dig. Man jobbar verkligen som ett lag i en skidskola. Man samarbetar med varandra flera gånger per dag på olika sätt och att ha personer som man känner bra och är säker med har jag tyckt varit riktigt skönt.

I skidskolan så kommer det finnas alla sorts människor från alla sorts ställen. Dessa människor kommer att påverka dig på olika sätt och i olika grad då du under säsongen kommer att samarbeta med dem. Jag kan stolt säga att en stor anledning till att jag har blivit den jag är nu är genom människorna jag träffat under mina skidsäsonger. Dina kollegor och dessutom gäster kommer alla att vara helt olika individer som på olika sätt kommer att påverka dig och sätta saker i perspektiv. Det jag har tagit med mig från mina säsonger som skidlärare är att jag har insett vad jag vill studera efter år av ovetande, jag har lärt känna mig själv och är väldigt säker på vem jag är som person och jag har insett vikten av att resa och att man lär sig mycket om sig själv i resandet vilket man inte alltid gör i skolan.

Det har varit väldigt viktigt för mig att resa innan jag började tänka på studier. Efter jag gick ut Gymnasiet så kände jag att mitt liv endast hade fokuserat på skolgång tills den punkten och nu när det inte längre var ett direkt krav hade jag en skräckblandad glädje känsla av att jag kunde göra vad jag ville. Men som nyexaminerad i Sverige är det inte alltid lätt. Med jobb och boende krisen kan man känna sig tvingad in i vidare studier då det är det enklaste alternativet. Efter ungefär ett år av jobb här och där och fortfarande boende hemma kände jag att det var dags att lämna Sverige ett tag. Jag hittade Snowminds på nätet och kände direkt att det var något jag ville göra. Att kontakta Snowminds var det bästa beslutet jag gjort i mitt liv då det ledde mig till en första säsong i Bad Hof Gastein, Österrike, och sedan vidare till Nya Zeeland, Australien och till sist två säsonger i Lech/Zürs, Österrike som skidlärare. Jag har rest runt hela världen under mina sabbatsår och vet nu precis vad jag vill göra.

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig