Blogg #2 En säsong i Kaprun – Mina första veckor på skidskolan

Avatar photo
Susanne Posma August 9, 2019

Välkommen tillbaka till min bloggserie om min första säsong i Kaprun! I 4 olika bloggar kommer du att få läsa om min säsong i Kaprun, Österrike. Om du har missat den första delen så kan du läsa den här. Stay tuned för del 3 och 4! 

 

Utsikten från vårt sovrumsfönster

 

De första dagarna och veckorna på skidskolan var omtumlande minst sagt. Det var så mycket att lära sig och bli van med. Jag jobbade på Ski & Snowboarding Schermer Kaprun, kallas bara Schermer. Det är en lite mindre skidskola som är väldigt mysig. Vi jobbade ungefär 25 instruktörer under lågsäsong och cirka 20 till under högsäsongen. Vi var uppdelade att bo på de olika husen som skidskolan hade i byn, alla var lika bra. Vi gick mycket mellan husen och lagade mat och hade myskvällar tillsammans.

 

Isabelle och jag när vi precis hade hämtat våra uniformer

 

Jag såg verkligen fram emot vad som skulle komma, men jag var också väldigt nervös. Som tur var så hade jag och Isabelle ungefär 1,5 vecka att göra oss hemma innan det var dags att börja jobba. Min första lektion var en 4 timmars snowboard privatlektion till två barn från Rumänien, som också kunde prata lite engelska. Alla gånger jag sa “you’re doing amazing!” under den timmen kan jag inte ens räkna till… Men barnen hade kul och det hade jag också!

 

Den första lektionen

 

Som tur var så gick det jättebra för mig att undervisa. Jag fick friheten att organisera mina lektioner själv och det var en annan upplevelse än under kursen. Även om jag var hur nervös som helst för att undervisa i början så gick det bra. De första veckorna på skidskolan startade lugnt och jag hade lite privatlektioner här och där, enkla lektioner att börja med. Sedan blev det högsäsong när det var jullov och det “riktiga” jobbet började. Jag hade en snowboardgrupp med en tjej från Holland, två engelska killar, en dansk kille och en från Tyskland och jag behövde underhålla och undervisa dem en hel vecka. Det var inte enkelt, att undervisa på tre språk under samma lektion… Jag var tröttare i huvudet än i benen, haha.

 

Med min första riktiga snowboardgrupp under jul

 

Lite missförstånd under den veckan var omöjligt att undvika. Jag råkade också överskatta deras level en del, för jag tog med dem till en lite för brant backe och då tar allt tre gånger så lång tid… Det var X antal gånger som vi kom sent tillbaka till skidskolan den veckan… Men, vi lär oss av våra misstag eller hur? 😛

 

Utsikten från “Sammelplatz”

 

Att jag inte kunde fira jul hemma för första gången i hela mitt liv gjorde inte mig så mycket. Mina kollegor hade blivit som en extra-familj och man kände sig aldrig ensam. Och varför inte fira jul i flera meters snö för en gångs skull? Med allt hårt jobb under högsäsongen och långa dagar i backen så glömde vi att handla mat inför jul, wops… Så på julafton satt vi på soffan med take-away pizza och hamburgare, haha.  Ett typiskt misstag för en instruktör på sin första säsong. NOTE till alla nya instruktörer: kolla när den lokala mataffären har sina öppettider, lita inte på google haha. 

 

Påväg hem på julafton med Pizza och Hamburgare

 

I början så gick jag inte på så mycket aprés. Jag var så trött med alla nya intryck efter de första veckorna och ville helst gå och lägga mig kl 21:00. Så snart julen var över och barerna inte var överfulla så blev “Friday Night Bar” en riktig grej. Det var vi på varje vecka och det var inte konstigt att hitta alla från baren på McDonalds dagen efter 😉

 

På nyårsafton fick vi åka skidor med facklor

 

Kaprun, skidorten jag jobbade i, har otroliga höjdskillnader. Byn ligger på 700 meter och toppen av glaciären ligger på 3000 meter. Området består av två delar; glaciären och Maiskogel. Glaciären funkar för alla nivåer över blå backe och Maiskogel kallas även “family mountain” så dit tog man oftast med sina nybörjarlektioner. Men make no mistake, du kan fortfarande åka offpist på Maiskogel, om du vet vart du ska åka.

 

Med min nya Snowboard letar jag efter puder på Maiskogel

 

Innan jag åkte till kursen, så hade jag jobbat hårt och sparat mycket pengar; jag ville kinna göra så mycket som möjligt under säsongen utan att behöva tänka på pengar. Så i januari bestämde jag mig för att köpa en ny snowboard. Såå mycket nysnö hade kommit och enligt mig finns det inget roligare än att åka snowboard i ett tjockt lager nysnö.

 

Ledig dag i Zell am See

 

 

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig