Blogg 2: Hur blir man egentligen skidinstruktör i Österrike?

Josephine Hartvig May 27, 2020

Anwärter, vadå? Att bli skidinstruktör i Österrike är inte bara en dans på afterski. Det kräver både energi, optimism och mod om du så småningom kommer att klara den så kallade Anwärter som är den österrikiska nivå 1 skidlärarutbildningen. Med det följer naturligtvis också allt det roliga, gemenskapen och utvecklingen på skidor eller snowboard som du får på Snowminds-kursen. Läs Josephines bloggserie, som tar dig med på hennes resa före, under och efter hennes säsong i Österrike.

(läs nr. 1 i serien här)

Välkommen tillbaka till mitt äventyr på skidor. Den här gången ska det handla lite mer basic om din tid som skidinstruktör, nämligen examen. Det är både en hård, lärorik och rolig del av säsongen. Examen går snabbt men samtidigt långsamt. När jag skriver detta så låter det kanske lite cringe, och det är det också, men det är så mycket mer än att läsa böcker och ha intensiv träning i backen. Du spenderar mycket tid på teori, skriva anteckningar från undervisningen på berget och att leka med barn i ett påhittat “Kinderland” (barnbacken).  Det går snabbt, för det sker ungefär en miljon saker samtidigt, men det kräver också att du är med hela tiden så att du får ut det mesta av det som sina Ausbilders (tränare) ger dig.  Jag måste vara ärlig och säga att det är utmanande att vara redo att ta emot feedback och undervisning hela tiden, men det är det 100% värt i slutändan.  Utbildningen görs på ett väldigt roligt och spännande sätt. Du är i konstant utveckling av dina kunskaper och färdigheter som människa, när du ska lära dig att undervisa och lära dig att bli bättre på skidor. Din tränare finslipar din teknik, så du är så redo som möjligt till examen. Anwärtern sträcker sig över 10 dagar, varav 3-4 stycken av dem är examensdagar. Det vill säga att du har 6-7 dagars träning där du ska memorera diverse övningar för undervisning och samtidigt finjustera det sista på skidor. 

Följande schema hade vi:

Frukost kl. 07:00 – 08:00

Skidundervisning kl. 09:00 – 14:30

Teoriundervisning kl. 16:00 – 17:30

Middag kl. 18:00 – 19:00

Fritid kl. 19:00 – Läggdags

Det är en bra strukturerad kurs, där allt är timeat och passar väl in i schemat. Det är samtidigt också mycket tid till att plugga själv. Du ska göra tre olika examen, som alla föregår på tyska. Det är en teoretisk examen där du ska ha koll på t.ex väder, skidor, pister, säkerhet osv. Efter det är det två examen på skidor. Den ena är en examen som fokuserar på din skidåkning, där du kommer att visa upp 3 olika svängar: Pflugsteuern (plog/parallel), Lange Radien (långa parallella svängar) och Kurtze Radien (korta svängar). Efter det kommer “Lehrauftritt”, som är en examen där du får visa dina kunskaper i att undervisa andra. De tre examen håller på under 3-4 dagar, så att alla som gör utbildningen hinner göra alla delar. 

Jag har nu gjort mina examen och det är nog något av det mest utmanande men också mest givande jag någonsin gjort. Jag känner att jag själv har hängt med och fixat att alla tre examen bra. Men ibland går saker inte helt som du vill att de ska göra. Den här gången klarade jag tyvärr inte mitt teoritest 🙁 och jag kommer inte ljuga när jag säger att det var svårt att hitta motivation igen efteråt. Som tur är finns det många vänner och team leaders på plats som är redo att hjälpa en genom de inte lika roliga dagarna. Det gjorde mig ledsen, men efter många kramar och pepp så kom jag tillbaka på rätt spår. Om du nu undrar “kommer man inte att få sin Anwärter om man inte klarar sitt teoriprov?” – så kan jag glatt meddela att det finns en omprövningsdag! När jag försökte igen så klarade jag det 🙂 

Därför kan jag nu också kalla mig för certifierad skidinstruktör. Det var en kamp, men SÅ värt det! 

Vi hörs snart igen 🙂 

/Josephine

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig