Blogg #4 en säsong i Kaprun – Nedräkning till säsongsavslutning

Snowminds October 4, 2019

Välkommen till den fjärde och sista delen av min bloggserie! Om du har missat blogg 1, blogg 2, eller blogg 3 – läs dem först, så får du säsongen i kronologisk ordning 🙂 I blogg 3 fick du läsa om hur jag åkte hem i mitten av säsongen och alla hög- och lågpunkter som hör till en säsong. I den här sista bloggen får du läsa om slutet på säsongen, när tiden bara flög iväg. Trevlig läsning!

Alla samlas för Hüttenrally!

 

Med tanke på höjdpunkterna på säsongen så glömde jag en väldigt viktig en – “The Hütten Rally”. Tillsammans med alla skidinstruktörer från alla skidskolor, tog vi sista liften upp Maiskogel. Från toppen så åkte vi ner från stuga till stuga för att dricka öl och snaps på varje ställe. Vi stannade i den första stugan lite längre för det snöade blötsnö och det ville vi inte riktigt åka i. En av instruktörerna hade tagit med sin gitarr och det blev otroligt mysig stämning! Vi åkte vidare och snön hade blivit riktigt bra pudersnö och wow, vad kul det var! Tänk er alla instruktörer tillsammans åker ner och hojtar och ropar till varandra i pudret i mörkret. En kväll att minnas!

 

Gruppfoto med alla instruktörer från Kaprun under Hüttenrally. Oberschneider skidskola. Skischule Schermer. Skischule Hartwegers. Skidskola Alpin.

Dagarna med undervisning blev färre och jag försökte smälta allt. Från tidig morgon till sen kväll. Frukost med mina kollegor, aprés på eftermiddagen, wienerschitzel (som jag inte åt för jag är vegetarian, men det såg gott ut) och livet i ett hus fullt med instruktörer. Min sista vecka på skidskolan var i slutet på mars, och sedan stannade jag en vecka till för att ha semester. Min pappa och min bästa vän skulle komma och hämta mig och tillsammans åkte vi hem. Att flyga hem var inte ett alternativ – jag hade alldeles för mycket packning. Note till alla nya instruktörer: du kommer inte att använda mycket annat än dina underställ och  myskläder. Därför behöver du inte många fest-outfits. Tro mig!

 

I liften med mina kollegor

 

Sista veckan med semester var väldigt rolig och välbehövlig. Min bästa vän hade aldrig tidigare åkt skidor, så jag testade mina undervisnings kunskaper på henne. I slutet av veckan kunde hon åka blåa backar utan problem och med bra självförtroende – mission completed. Hon fick låna mina skidor, för jag hade ögonen på ett par nya, mer utmanande skidor på rean.

Så nästa dag satt jag i liften med ett par nya fina Fisher skidor. De var lite hårdare och längre än mina tidigare skidor, och radiusen var också högre. Den perfekta skidan att göra Landes 1 på (level 2 skidinstruktörsutbildning i det österrikiska systemet), enligt han i butiken. Och så tänkte jag att det hade ju faktiskt varit väldigt kul att avsluta säsongen med en Landes 1 utbildning.

Offpist möjligheter på Kitzsteinhorn

Så jag anmälde mig till Landes 1 och åkte tillbaka till Kaprun i slutet på april. Mellan min semester och Landes 1 så åkte jag hem för att lämna all min packning, för att sedan tätt därpå sätta mig på tåget tillbaka till Kaprun.

Jag fik bo i huset jag bodde i hela säsongen, så jag sparade mycket pengar på det. Jag gjorde också kursen tillsammans med mina roomies Maggie och Marlous, så vi hade väldigt roligt!

På den korta tiden jag inte var i Kaprun, så hade våren kommit! I byn var det väldigt varmt och gatorna var inte längre täckta i snö. Som tur var fanns det tillräckligt med snö på glaciären, annars hade vi haft ett stort problem haha. Så upp åkte vi i flip flops, och satte på oss pjäxorna när vi kom till toppen.

Det kanske inte verkar så, men det var väldigt varmt på det här fotot, haha.

 

Första dagen på Landes var tuff. Rättelse: hela Landes var tuff, men första dagen slog emot dig som ett tåg. Som första uppgift behövde vi visa vår skidåkning (korta svängar i en röd backe) så att tränarna kunde dela in oss i grupper utefter nivå. Det var ganska pirrigt, att ha typ 100 personer som stod och bedömde din skidåkning. Dessutom så blev jag placerad i den “sämsta” gruppen, men jag försökte att inte låta det påverka mig. Även om jag precis lärt mig att åka skidor några månader tidigare, så var jag väldigt bestämd att jag skulle klara det.

Landes 1 är väldigt annorlunda från Anwärter (level 1). Under Anwärtern ligger fokus främst på att lära sig grunderna i undervisning samt grunderna i tekniken, på Landes 1 fokuserar du mer på din egna nivå och snabbare, mer effektiv skidåkning. Det handlar om att visa att du vet vad du gör och att det är du som styr skidorna och inte skidorna som styr dig.

Under Landes 1 har du en kombination av teori, praktiskt och undervisnings examen. Teorin och undervisningen är väldigt lik Anwärtern, men det praktiska består av puckelpist, dynamiska korta svängar och dynamiska långa svängar. Det här kan också göras i offpisten, beroende på väderförhållandena. Det var under Landes 1 som jag testade på puckelpist för första gången, det är något som jag annars undvek så gott jag kunde. Även offpist åkning har inte riktigt varit min grej, det är såklart väldigt kul men jag tycker det är svårt. Nivån var hög, men jag kände att jag utvecklades och förbättrades varje dag och jag kände mig säkrare med min åkning. Innerst inne visste jag att det inte skulle räcka för att klara landes med ett positivt resultat, men med den inställningen klarar du ju inget – så jag fortsatte att jobba hårt.

Dagarna innan testerna började bli väldigt nervös. Under anwärtern var jag också väldigt nervös, men då var jag ändå säker på att jag skulle klara det. Det kände jag inte på Landes 1 och hur mycket jag än försökte få bort klumpen i magen, så kunde jag inte.

På testerna så kände jag mig… ja du kanske kan tänka dig, haha. Och mest för att vi startade med dynamiska korta svängar, lika bra att få det värsta överstökat först, eller hur? Emot alla odds, så presterade jag bättre än förväntat. Det brukade vara min värsta mardröm med korta svängar, men jag fick faktiskt ett positivt besked på den delen. Nästa åk var dynamiska långa svängar och redan från den första svängen så visste jag att jag var alldeles för långsam. Jag kunde inte få tillräckligt bra grepp och det gjorde så att svängarna bara blev för långa. Till sist gjorde vi puckelpist och som jag hade förväntat mig så gick det inte så bra. Du kanske kan gissa vad mitt resultat på kursen var, negativt. Jag var såklart väldigt besviken, men jag lärde mig SÅ mycket och jag hade verkligen hittat en ny kärlek för skidåkning. Jag hade ett nytt mål: träna ordentligt, bli bättre och göra om det nästa säsong!

Side note: Dig och mig emellan, så klarade jag Landes 1 när jag gjorde om det! 😄

Vi ses!

/Susanne

 

Vill du också göra en säsong som Susanne? Skicka in en ansökan här!

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig