Claire’s drömsäsong i Schweiz

Claire Bruijn September 9, 2021

Många drömmer om en säsong i Schweiz, och för Claire gick den drömmen i uppfyllelse på en Snowminds skidinstruktörskurs. I den här bloggen kan du läsa mer om hennes säsong, träning och saker hon aldrig kommer att glömma. Njut av läsningen ❄️

Jag heter Claire och är 24 år. I vintras blev jag skidinstruktör på den fantastiska destinationen La Tzoumaz i Schweiz med Snowminds. Jag arbetade efter utbildningen på skidskolan Ecole Suisse de Ski La Tzoumaz.

Jag tog min kandidatexamen i hotel management i januari förra året och redan innan jag började min kandidatexamen visste jag att jag skulle bli skidinstruktör efter det. Det var dock ett medvetet val från min sida att vänta med att bli instruktör till efter min kandidatexamen. Anledningen till detta var att jag var så peppad på att bli skidinstruktör att jag var rädd för att jag inte kunde släppa säsongslivet på skidor och ta fler säsonger och att det skulle vara mindre troligt att jag ville plugga igen.

När jag började leta online efter ett företag som erbjöd både utbildning och jobb för skidinstruktörer efter mina studier, stötte jag på Snowminds. Webbplatsen med alla videor, foton och berättelser var avgörande för mig att boka min säsong genom Snowminds. Från mars 2020 visste jag redan att jag skulle göra en säsong som skidlärare i Österrike, och jag var så glad och såg fram emot det. Tyvärr kastade Covid-19 en skiftnyckel i arbetet, vilket gjorde det osäkert om kurserna och säsongerna i Österrike kunde fortsätta. Jag valde sedan, i samråd med Snowminds -teamet, att flytta min kurs och säsong till La Tzoumaz i Schweiz. Det här har verkligen varit det bästa beslutet jag kunde göra! Efter månader av spänning var det ÄNTLIGEN dags i december för mig att resa till Schweiz.

Jag var orimligt taggad att äntligen få dra på mig den röda skiduniformen!! Jag hade sett fram emot det här länge, min dröm skulle gå i uppfyllelse!

Till vänster: det här var utsikten från vårat boende, vi fick vakna till detta varje dag!
Till höger: Dagen efter att jag ankom i Schweiz och äntligen kunde prova min nya utrustning.

 

Träningen

När jag kom till Schweiz träffade jag de sju andra Snowminders i stugan som jag skulle bo i, träna och jobba med resten av säsongen. Det var också deras första säsong som instruktörer och alla var superglada över att börja detta nya äventyr. Gruppen bestod av fyra tjejer från Holland, två killar från Danmark, en kille från England och en kille från Sverige. Det var en blandad grupp och det var väldigt trevligt, så man lär känna varandra riktigt bra!

Helgen efter jul var det äntligen dags för träningspass som förberedelse för BASI (British Association of Snowsport Instructors) nivå 1 & 2 examen att starta. BASI-systemet är ett något annorlunda system än det välkända Anwärter i Österrike, men med dessa diplom hamnar du på samma nivå.

Vår tränare var en schweizisk kille född i La Tzoumaz och han kunde därför visa oss de absolut bästa ställena att åka på. De första träningarna var väldigt tuffa, särskilt fysiska. Jag är sportig, men skidåkning 5 dagar i rad från 9:00 till 17:00 var svårare än jag trodde – ändå var det de bästa dagarna. Jag märkte hur snabbt jag gjorde framsteg och hur mycket roligare skidåkningen blev. Varje dag lärde vi oss nya tekniker, övningar, knep och fick ny kunskap. Även om jag redan hade mycket skidupplevelse, lärde jag mig nya saker under varje träningspass och jag trivdes verkligen! Efter flera veckors träning, skidåkning och skuggundervisning med andra skidlärare var vi redo för första examen!

Den första examen varade i 5 dagar och bestod huvudsakligen av att ”ge skidlektioner” till gruppen och lite teknik. Vi var tvungna att förbereda en ”skidlektion” för var och en av de fem dagarna så att examinatorn kunde få ett bra intryck av din kunskap. Den första examen var mycket genomförbar och alla godkändes på en gång.

ÄNTLIGEN kunde vi sätta på oss de röda uniformerna! 

 

Eftersom vår tränare hade förberett oss så bra för den första examen kunde vi börja undervisa efter att ha klarat level 1. Detta var ett superspännande ögonblick, det är ett stort ansvar att undervisa en grupp barn mellan 4 och 7 år. De första dagarna undervisade jag i barnbacken. Som skidinstruktör i barnbacken lär du barnen att sätta på sig skidorna själva, hur de ska glida på skidorna och göra en “pizza” för att bromsa. Vissa barn lär sig mycket snabbt och klarar de enklaste backarna efter några dagar. Det jag gillade mest var hur snabbt några barn tog skidåkning och skillnaden mellan första och sista dagen på skidlektioner. Ju snabbare barnen lär sig det, desto snabbare kan du ta dem vidare till nybörjarbacken.

Första gången jag skulle ha lektion

Jag kommer aldrig att glömma de första barnen jag hade lektion med. De var två pojkar, tvillingar, från Amerika. De första dagarna övade de fortfarande på barnbacken, men i slutet av veckan kom de ner för den blå backen. Pojkarna hade aldrig varit med en gondol förut, så när jag sa till dem att vi skulle åka skidor den dagen på “stora kullen” var de superglada. Det var några riktigt roliga och trevliga dagar med tvillingarna och dessa minnen kommer att förbli speciella för alltid.

 

Sæson schweiz snowminds skiinstruktør

Det var SÅ kul att få vara deras instruktör! 

 

Medan vi arbetade som skidinstruktörer tränade vi också för level 2 -examen med vår tränare. Vi arbetade mycket med vår egen teknik, lärde oss nya övningar som vi kunde använda under arbetet och tips för att ge de bästa lektionerna. Vi visste att nivån på level 2 -examen var mycket högre än level 1. Eftersom vi redan hade tagit examen på level 1 visste vi lite vad vi skulle förvänta oss av level 2 -tentamen. Level 2 – utbildningen består av 12 dagar, varav 10 dagars examen. Examen skulle återigen bestå av flera moment; mina egna korta och långa svängar, förberedelse och undervisning av vissa särskilda ”lektioner” och sedan puckelpist.

För att förbereda mig bäst inför examen pratade jag med ett antal andra instruktörer från skidskolan för att få några tips och tricks från dem. Detta hjälpte mig verkligen mycket. Alla på skidskolan hjälpte oss när de kunde. I slutändan klarade tyvärr inte alla level 2 -examen i min grupp. Det fanns en återupptagningstid några veckor senare för dem som inte hade klarat provet i första hand. Till slut fick alla sitt level 2 -certifikat 🥳.

 

Livet som skid-/ snowboardinstruktör

Livet som instruktör är fantastiskt, jag kan inte beskriva det på något annat sätt! Det faktum att du kan åka skidor varje dag. Att du kan förvandla din passion till arbete är en otrolig känsla. Jag var tvungen att nypa mig själv i armen då och då eftersom jag ibland inte kunde tro vad jag faktiskt gjorde. Om du åker skidor / snowboard i backarna eller går någonstans i uniformen på skidskolan har folk så mycket respekt för dig och du kommer att märka att du verkligen blir ett bra exempel. Så du kan inte bara tränga dig framför liftkön, vara oförskämd mot någon eller åka illa på skidor / snowboard. Det är ett stort ansvar som du bär med dig, men det ger så mycket styrka, energi och motivation att kunna ta skidskoluniformen på varje dag. Du kommer verkligen växa under en säsong, både personligt och professionellt.

Sæson schweiz snowminds skiinstruktør

Till vänster: Några svängar i offpisten innan dagens undervisning startade
Till höger: Utforskar de oändliga möjligheterna för offpiståkning

 

Jag lärde känna så många nya och trevliga människor under min säsong! Tillsammans med andra instruktörer från skidskolan hittade vi på saker på våra lediga dagar, ofta åkte vi bara skidor tillsammans och gjorde resor, men ibland besökte vi också en annan by eller stad. Till exempel gjorde jag en resa med ett antal andra instruktörer i några dagar, och vi åkte skidor i bland annat Zermatt. Detta var verkligen en upplevelse eftersom du är omgiven av 13 st berg på 4000 meters höjd. Detta gav naturligtvis en fantastisk utsikt under skidåkningen och eftersom bergen är så höga skapar det också riktigt långa backar. Det mest populära berget du hittar i Zermatt är Matterhorn (detta är berget du ser på Toblerone -chokladförpackningen).

schweiz, snowminds

Matterhorn.

 

Tyvärr går en säsong som skidinstruktör också mot sitt slut, och någon gång måste du säga hejdå. I slutet av säsongen arrangerade vi en avskedsfest med alla instruktörer och vi har fortfarande kontakt nu efter säsongen.

I slutet av säsongen hämtades jag av mina föräldrar för att åka tillbaka hem till Holland. Bilturen var inte rolig eftersom jag verkligen INTE ville åka hem – jag visste att det skulle ta månader innan jag kunde vara i snön igen. Bristen på skidåkning kvarstod när jag återvände hem, och jag planerar därför definitivt att göra fler säsonger, för livet som skidlärare är väldigt beroendeframkallande!! Jag skulle rekommendera alla som har en passion för skidåkning / snowboard, och som gillar att åka på ett nytt äventyr, träffa nya människor och lära andra något, att göra en säsong som skid- eller snowboardinstruktör. Det kommer att bli en upplevelse som kommer att förändra ditt liv på ett positivt sätt.

Jag hoppas att min historia har gett dig en bättre inblick i hur en säsong som skid- / snowboardinstruktör ser ut, och att du är lika motiverad och taggad som jag för att ta mig an en (till) säsong. 🙂

-Claire

 

Vill du själv uppleva en säsong i Schweiz? Se till att kolla in vårat breda utbud på kurser i Schweiz – kom ihåg att ansöka i god tid då det är begränsade platser varje säsong.

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig