Claras äventyr i Kanada – Del 1: Skidinstruktörskursen och examen

Avatar photo
Clara Kauffmann February 19, 2020

Blogg #1 KANADA – Upplevelsen under skidinstruktörskursen och examen

Hej därute!

Mitt namn är Clara. Jag har nyligen klarat min CSIA level 1 skidinstruktörsutbildning i Kanada. CSIA står för Canadian Ski Instructors Alliance och är det kanadensiska instruktörsförbundet. Jag befinner mig i pudersnöns mekka Revelstoke i British Columbia, Kanada. Vi är 18 stycken som har åkt tillsammans till resortet som är känt för sin pudersnö, offpist och heliskiing. Vi är 16 personer på kursen i Revelstoke som ska utbildas till CSIA level 1 och 2 instruktörer. Utöver det har vi med oss två Team Leaders, Martin (pappa) som bara är här under kursen. Han var själv på säsong i Revelstoke förra vintern. Och så har vi Emma (mamma), som var i Japan på säsong förra vintern. Hon är med oss hela säsongen och ska jobba med oss på skidskolan. Gemenskapen kommer väldigt snabbt och det finns mycket interna skämt, som t.ex “mamma” och “pappa”. Detta för att våra Team Leaders ser till så att vi alla har det bra i våran Snowmindsfamilj 🙂 Utöver “mamma” och “pappa” är vi 4 tjejer och 12 killsr som bor i två olika hus i Revelstoke.

Under kursen hade Snowminds arrangerat så att vi fick äta frukost uppe på resortet varje dag på ett riktigt nice café, La Baugette, som har allt från smoothies till bagels. På kvällarna åt vi på det lokala hotellet The Regents pub nere i byn. Här kunde vi få allt från cheesburgers till quinoa sallad. Allt som allt har maten varit riktigt bra och inte något att klaga på!

Efter 3 veckor kan vi iallafall kalla oss för level 1 skidinstruktörer, och nu är vi redo att arbeta på berget. Men hur gick det till under kursen egentligen? Nu ska ni få höra….

Fin utsikt från The Stellar Chair precis innan solen gick ner.

 

Vecka 1:

Snowmindsteamet blev uppdelade i två grupper, dvs 8 i varje. De första dagarna hade min grupp Kelly som tränare där vi åkte mycket fritt. Detta gjorde vi för att komma in i skidåkningen igen eftersom det var ett tag sedan vi alla åkte sist. Det var så kul att äntligen få åka skidor, men kroppen behövde också vänja sig vid det. Vi fick tilldelat ett schema med våran träning fram till examen – ett väldigt tight program med en blandning av skidåkning och teori. Första veckan gick snabbt med skidträning och tid att lära känna skidsystemet och byn. Utöver träningen hade våra Team Leaders arrangerat några aktiviteter för oss, t.ex filmkväll och Quiz night – väldigt roligt!

 

Vecka 2: 

Träningen blev mer seriös och vi fick också en ny tränare, Joel. Här åkte vi mycket offpist och lärde oss tekniker på hur man lägger sin vikt på dalskidan och håller balansen. Våra tränare underströk att det är viktigt att slappna av och ge kroppen lite paus efter intensiv träning. Därför åkte vi till simhallen på våran lediga dag – off day well spent! Veckan avslutades med en storstädning i hela huset efter hemmafest.

En tur i pffpisten och en liten hike för att hitta den bästa snön!

 

Vecka 3: 

Sista veckan = Crunch Time! Ny vecka, ny tränare. Vi startade med Ralph, som har den högsta  CSIA level 4 på skidskolan. Han fokuserade mycket på våran skidteknik och våran indiviuella skidåkning. Han refererade till “The Four Technical References” som CSIA förbundet använder och vilket vi skulle fokusera mest på för att klara examen. Våran sista tränare var Gail, som djupdök i hur man undervisar barn och vi fick mycket ideér till lekar och övningar som är roliga och bra för barn. Vi var också på “The Waz Bench” och blev introducerade till hur man själv vallar sina skidor – verkligen bra att kunna på sin säsong! Vi avslutade veckan med att se en ishockeymatch med det lokala laget “Grizzlies” som vann – så kul!

 

Examen:

Efter flera veckors träning med fyra olika tränare som givit oss olika inputs och feedback till våran skidåkningen kände vi oss redo för den stora examen. På testerna blev vi examinerade av en tränare vi haft och han kände redan till min skidåkning (vilket var ett stort plus!). Examensförloppet var över tre dagar och det var  en blandning av “ski improvement” alltså ens egna skidåkning och även undervisning. Hela Snowminds teamet klarade sin examen och fick ett certifikat 🙂

Hela gänget med våra CSIA level 1 certifikat tillsammans med våra tränare!

 

Det firade vi med en hemmfest med temat “Trash Party”! Vi hade fått hårda besked av “mamma” och “pappa” om att se så fula ut som möjligt. Vi gick förbi Thrift Storen i byn och köpte det fulaste vi kunde hitta, haha! Grym avslutning på våran kurs och ett bra firande för vi alla var skidinstruktörer!

Gruppbild från Trash Party!

Tack för att ni läste 🙂

//Clara

 

Får du också lust till en vintersäsong i Kanada efter att ha läst om Claras äventyr? Oroa dig inte, hon kommer snart med en till blogg från sin säsong!

Kolla in kursen som Clara var på och reservera din plats här.

Vi hoppas att vi ses i snön nästa vinter 🙂

Begränsad antal visum till Kanada! 🇨🇦

Gör din dröm till verklighet!

ANSÖK NU