Claras äventyr i Kanada – Del 2: En vintersäsong i Kanada

Avatar photo
Clara Kauffmann December 3, 2020

Blogg #2: 10 saker som är värda att veta om en vintersäsong i Kanada

Jag heter Clara och jag har varit på vintersäsong i Revelstoke, Kanada med Snowminds. Jag har skrivit en liten lista med saker som jag önskar att jag hade vetat om innan jag kom till Kanada.

Hoppas du kommer att läsa med!

1. Kanadensisk kultur är fantastisk!

En sak man snabbt upptäcker är att kanadensarna är otroligt trevliga och vänliga. Särskilt i köer för gondoler eller sittliftar finns det en bra kö-kultur och människor gör plats för varandra. Dessutom är kanadensare mycket hjälpsamma och gästvänliga. Ett bra exempel är att lifta – det hände ofta att om du var på väg upp till orten kunde du enkelt få en lift med en bil. Definitivt något du inte är van vid hemma!

2. Breda sidor i Kanada? JA TACK!

Jag skulle rekommendera att du har all din skidutrustning redo före avresa, så att du är redo för den tuffa och intensiva träningen och examen. När du väl har lärt känna området och fått erfarenhet av kanadensisk skidåkning finns det gott om möjligheter att köpa extra utrustning och skidutrustning i Kanada utöver det du har tagit med dig. Jag tog med mina alpina skidor och köpte senare ett par extra breda skidor. Det coolaste är när du har ledigt från jobbet och har tid att komma ut och leka i snön med dina puderskidor! Dessutom får du personalrabatter på de flesta ställen så att du kan köpa mer utrustning till ett bra pris. En annan sak som jag var nöjd med såväl som använde mycket var boot fitting (som de flesta orterna har). Personalen har mycket kunskap och är bra på att vägleda en för att hitta den perfekta pjäxan. Efter att jag hade köpt ett par nya pjäxor var jag konstant hos boot fittern för att få mina pjäxor att passa perfekt och jag gjorde “Custom Foot Beds” som verkligen gynnar en i skidåkning. Service är i högsta klass!

Mina Line Pandora skidor som jag är väldigt nöjd med!

 

3. Annorlunda skidterräng

Var beredd på en annan skidterräng än vad du är van vid i Europa. Vid min destination i Revelstoke hade vi mycket djup snö och massor av offpist terräng som jag personligen inte var van vid att åka i. Jag skulle också säga att det i allmänhet var brantare terräng vid min destination. De flesta blå backar liknar en röd pist i Europa. Det finns mycket skidåkning bland träden, vilket också var nytt för mig, men när du väl har provat att åka i träd – vill du inte sluta! Men jag tog allt som en utmaning, och ibland handlar det om att övervinna din rädsla och bara hoppa in i det!

Utsikten från Sub Peak i Revelstoke.

4. Afterski på ett annat sätt

I Kanada finns det inte riktigt samma afterski som du är van vid i t.ex. Österrike. I Kanada handlar det mer om skidåkning under dagen, och sedan går du ut på kvällen för att kanske ha en karaoke kväll. Det sociala livet händer mer på kvällarna och fler hemmafester hålls. Jag tycker att det var coolt att ha balans med att kunna åka hela dagen och ge dig själv 100%. Då kan du ta en eller två öl på eftermiddagen med kollegor efter jobbet, och träffas i byn på kvällen.

 

5. Träna före vintersäsongen

Det är en riktigt bra idé att vara i god form innan du anländer i Kanada och har tränat upp inför din vintersäsong på skidor. Oavsett vilken destination du anländer till Kanada är de första veckorna ren träning, där du åker skidor i princip varje dag, så att du kan göra dig redo för CSIA nivå 1-examen. När du inte är van vid att använda din kropp i form av skidor, är det därför bra att stärka upp dina muskler och leder innan du anländer, så att du kan ge dig själv bästa möjliga förutsättningar att klara utbildningen. Snowminds skickar också ut ett träningsprogram innan säsongen. Den är gjord av fysioterapeuter och jag skulle definitivt rekommendera att du följer det, så du är helt redo för en skidsäsong!

 

6. Små saker som är ovärderliga!

Sy kläder → om det finns hål i dina handskar är det bra att ha ett sy-kit med dig så att du kan sy ihop det. Så du undviker att spendera mycket pengar på att köpa nya, dyra handskar.

Silvertejp → du kan alltid använda tejp för att rädda alla situationer, oavsett om det är en handske, väska eller shotglas som behöver tejpas på skidor (för en ski shot :D), då är silvertejp en säker vinnare!

Hårsax → om budgeten inte räcker för ett frisörbesök är en bra hemklippning the wat to go!

 

7. Utforska andra skidorter på din fritid

Du är i Kanada och det är nu du har möjlighet att besöka andra skidorter. Vem vet när du kommer tillbaka till Kanada? Därför är det en bra idé att ta tillfället i akt och ta sig runt i Kanada och besöka andra skidorter. När du bara har varit på din egen destination kan du enkelt leva i en bubbla. Det är därför häftigt att komma ut och se andra orter och att utforska deras skidterräng. Dessutom får du bra priser som skidinstruktör när du köper liftkort till de andra orterna.

 

8. Backcountry touring 

Det finns många möjligheter i Kanada att gå på tur och uppleva det färska pudret – som jag DEFINITIVT kan rekommendera! Ta med några av dina vänner på din lediga dag och planera en tur. I Revelstoke hade vi lyxen att ha Montana och Kokanee Bowl, vilket är en utmärkt utgångspunkt när du turar. Det är en resa i sig att hitta den perfekta platsen att vandra upp och ha en välförtjänt lunchpaus. Sedan åker du ner genom några träd och färskt puder – definitivt värt hela vandringen! När du åker på backcountry-tour krävs det att du har rätt utrustning och viktigast av allt rekommenderas det att du har gått en AST-kurs i förväg. Definitivt något att prova i Kanada!

Ute på tur i Montana Bowl, Revelstoke.

 

 

 

 

9. Heli skiing “a once in a lifetime experience”

Om du någonsin har drömt om att åka på heli-skiing, är Kanada rätt plats att göra det! Det är den sjukaste upplevelsen och något du måste prova! Snowminds håller ett Heli Skiing Camp i Revelstoke, som jag definitivt skulle anmäla mig om jag inte redan bodde i Revelstoke. Då är det dags att ta tillfället i akt och ta med lite extra pengar för det – för det är en upplevelse för livet!

 

 

10. Nätverk, nätverk, nätverk!

Anledningen till att jag valde att åka på vintersäsong i Kanada var bl.a. att bygga ett internationellt nätverk. När du tar en vintersäsong i Kanada finns det inte bara kanadensiska skidlärare, många av mina kollegor kom från hela världen, t.ex. Australien, England, Tyskland, m.m. Jag tycker att det är coolt att få kontakt med människor som kommer från olika delar av världen och vem vet, du kanske behöver dem när du minst förväntar dig det.

 

Hoppas ni har fått inspiration och att ni tagit med er något från den här listan. Och så hoppas jag att ni väljer att göra en vintersäsong i Kanada – för det är det bästa jag gjort!

Bästa skidhälsningar,

Clara Kauffmann

 

Får du också lust att göra en vintersäsong i Kanada efter att ha läst mer om Claras fantastiska upplevelser? Kolla in kursen som Klara var med på

 

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig