De bästa ögonblicken från 5 säsonger i 3 länder

Snowminds May 19, 2017

– Alexander Warncke

I denna bloggpost så kommer jag att välja ut de absolut mest minnesvärda ögonblicken och upplevelserna jag har varit med om under mina 5 säsonger i 3 olika länder. Jag har under de senaste 2.5 åren spenderat 3 säsonger i Österrike, en säsong i Australien och en säsong i Nya Zeeland. Alla dessa ställen skiljer sig oerhört mycket från varandra.

Utsikt från huset jag bodde i i Nya Zeeland

Österrike som i stort sätt har allting när det gäller skidåkning, från fint preparerade långa pister till puckel och off-pist åkning. Självklart är afterskin också en stor del av skidåkning i Österrike och ett par öl efter jobbet på närmsta afterski ställe var självklart.
När det gäller skidåkning i Australien så ligger fokus på annat. Det som jag tyckte var bäst med en säsong i Australien var folket på berget. Jag bodde mitt i backen i ett stort hus med 20 andra människor från hela världen och åkte skidor ned till skidskolan på morgonen och tog liften tillbaka efter jobbet. Också mataffär låg längst ned vid en av backarna så att åka skidor med ett par matkassar i händerna var nytt. På berget fanns det 3 stora hus och alla som bodde där under säsongen lärde känna varandra genom jobb och hemma fester. Att lära känna folk med exakt samma attityd och resekärlek som mig från över hela världen var helt klart det bästa med den 2.5 månaders långa skidsäsongen i Australien.

Under den första dagen jag kom till skidskolan i Nya Zeeland så blev vi informerade om hur vi skulle gå tillväga och vart vi skulle ta våra skidgrupper om vulkanen får utbrott. Skidberget var alltså en aktiv vulkan som närsomhelst kunde få utbrott. Till Nya Zeeland kommer skidlärare av absolut världsklass varje år. Det är lite högre krav på erfarenhet för att få jobb som instruktör här så kollegorna man har är riktigt duktiga i parken, offpist och pisten. På berget finns det inte ett träd i sikte och vädret kan var precis hursomhelst. Den underbara urbefolkningen i Nya Zeeland, Kiwis, har en väldigt speciell attityd för skidåkning. När de vill åka skidor så ska de åka skidor och ha kul oavsett väder. Vi hade flera dagar med spöregn och näst intill orkanvindar på berget men trotts det var skidskolan helt uppbokad för skidkurser av taggade Kiwis. Det bästa för mig med Nya Zeeland var urbefolkningen som har ett sånt otroligt lugnt och chillat sätt att vara och prata på att man inget annat kan än att älska dem.

Skidlift i början av säsongen i Australien

Att sitta i en två manna skidlift upp för berget med grön tropisk skog under sig för att åka skidor är en väldigt speciell känsla. Att jobba på goggle brännan med Bryan adams spelandes från någonstans på berget var en riktigt feel good känsla och det kommer jag nog aldrig glömma. Solen är så stark på skidbergen i Australien att du efter säsongen kommer se ut att ha Nutella smetat i underdelen av ansiktet format runt skidglasögonen.

Träning av världsklass i Nya Zeeland

I Nya Zeeland så erbjöd dem på den skidskolan jag jobbade på träning under hela säsongen. Man kunde som mest träna 3 hela dagar i veckan. Jag tränade i en grupp på 5 med en brittisk tränare för att i slutet av säsongen försöka klara det sista steget i den Ny Zeeländska utbildningen. Vi tränade 5 timmar per dag 2 dagar i veckan. Träningen innebar mycket personligt fokus då gruppen inte var så stor, mycket video analys och anpassning till sättet de åker skidor på i Nya Zeeland. Jag kan inte tänka mig en bättre tränare än Ross Murdoc som tränade oss och det är också ytterst få skidskolor som erbjuder så mycket träning åt sina skidlärare och snowboardlärare.

Mina favorit stamgäster från Singapore

När man har jobbat ett tag som skidlärare och kommer tillbaka till samma berg säsongen efter så kommer man om man har gjort ett bra jobb att bokas än en gång av gästerna från den tidigare säsongen. Jag har under 2 säsonger spenderat en vecka per säsong med Nathalie, Cara och deras mamma Cecilia och lärt dem att åka skidor. De är otroligt mysiga och roliga tjejer som älskar att åka skidor. Mamman har ett riktigt sinne för humor och jag har sedan den första säsongen hållt kontakten med henne och dottern Nathalie via WhatsApp så att de kunnat boka in en vecka jag då hade ledigt för dem. När man har gäster som de här känns det verkligen som att man får betalt för ingenting.

Min “Academy group” i Nya Zeeland

Under säsongen i Nya Zeeland blev jag hedrad med en så kallad “Academy group” vilken bestod av 5 stycken härliga och typiskt tonårsaktiga 13 åriga tjejer. Jag undervisade dem i off pist, park och pist två heldagar varannan helg genom säsongen. Denna grupp klickade så otroligt bra och alla tjejer hade kul och var sig själv med varandra. Varje tjej hade sitt eget mål med skidåkningen vilket kunde vara allt från att sätta en 180 slide på en box i slutet av säsongen till att känna sig mer bekväm i off-pisten. Dagarna bestod av att åka 2 timmar på morgonen och öva på det de ville och det jag tvingade dem att öva sedan äta lunch på det bästa hamburger stället jag varit på i mitt liv och sedan 2 timmar till på eftermiddagen. Jag såg fram emot de här helgerna under hela säsongen och jag kände verkligen att jag hade världens bästa jobb.

Vill du läsa om hur en skidlärares liv är i vardagen så klicka här då jag bloggat under mina senaste säsonger om min vardag i snön. Här kan du läsa om olika gäster jag jobbat med, vilket sorts folk jag bott med och få en bättre känsla om hur skidlärar yrket fungerar.

 

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig