Det tyska språket i Österrike – kan man klara det?

Theresa Normand August 17, 2020

Det tyska språket i Österrike – Kan man klara det?

Theresa har haft en säsong i Wagrain, Österrike. Innan hon bestämde att hon skulle åka iväg var hon tveksam om huruvida hon skulle kunna lära sig det tyska språket. Läs mer här om hennes upplevelser med våran tyskkurs och goda råd till en säsong i Österrike.  

“Servus, passt, genau”. Dessa 3 tyska ord var några av de mest använda i vårt hus i Wagrain. Men innan jag åkte iväg som instruktör, kunde jag inget av dem. Det tyska språket var grunden till att jag var tveksam på om jag skulle bli skid- och snowboardinstruktör. Men nu i efterhand kunde jag inte vara mer nöjd, och stolt, att jag tog beslutet att bli instruktör i Österrike!

 

Valet om destination

Jag kan tydligt komma ihåg när jag var med på Snowminds infomöte och får reda på, bland annat, två saker:

  1. Der fanns inte fler platser till Kanada.
  2. Om du ska till Österrike ska du gå en utbildning på tyska och därefter jobba med tyska gäster.

Min första tanke var; ‘Det kan jag absolut inte’. Jag har läst franska i 5 år, och därför aldrig blivit bekant med det tyska språket. Och man kan väl inte lära sig ett språk på bara några månader?

 

 

Tyskkurs – Snowlingo

Jag pratade med Maria från Snowminds, som redan hade varit på säsong och förstod mina bekymmer. Hon sa att om jag verkligen jobbar för det så kommer jag att kalra det. Därutöver har Snowminds en online tyskkurs, som jag kunde vara med på innan avresa. Snowlingo tyskkurs är speciellt skapad för att klara den österrikiska utbildningen och vara väl förberedd till säsongen och jobbet på skidskolan – med det tillhörande ordförrådet för skid- och snowboardundervisning.

 

Efter mycket om och men beslutade jag och min kompis oss för att åka iväg – vi ville  bli skidinstruktörer. Vi valde båda två att gå tyskkursen innan säsongen. Innan provade jag också att använda appen duolingo och även se en tysk serie. Men det var svårt. Jag kände inte riktigt att jag satt fast eller kunde använda de ord jag hade lärt mig särskilt mycket.

Då Snowminds tyskkurs startade valde jag att spendera mer tid på det. Jag gjorde det hela från scratch och tyckte att det kändes som om det jag lärde mig faktiskt hade en mening. Jag blev mer och mer taggad på att komma iväg till Österrike på säsong och allt jag lärde mig på tykkursen hade att göra med skid- och snowboardåkning. Det var inte som i skolan, när man lär sig en massa grammatik.  Här var det mer konkret och man lärde sig “det nödvändiga” för att kunna jobba som skid- eller snowboardinstruktör. Då jag hade gjort klart tyskkursen kände jag mig faktiskt redo att komma iväg!

Nivån på tyskan under utbildningen

Under utbildningen blev jag överraskad över hur mycket Snowlingo tyskkursen hade hjälpt mig. Även om våra instruktörer i princip endast pratade tyska, hängde jag med ganska bra. Självklart var det lite jag inte förstod, men så var det nästan för alla, men för varje dag som gick så förstod jag mer och mer.  När man hör och pratar tyska varje dag och man verkligen ger det ett försök, så går det ganska snabbt att lära sig! Jag pratade också med en av våra Team Leaders, Miriam, för att öva min tyska ännu mer och försäkra mig om att jag inte hade något att oroa mig över, det var en stor hjälp!

Till slut under utbildningen hade jag lärt mycket av det tyska språket och jag var egentligen inte så nervös över examen eller att undervisa på tyska. Under min säsong har jag också fått komplimanger om mina språkkunskapet. Nu känner jag till och med att jag är säkrare i att undervisa på tyska än engelska, vilket jag inte hade trott från början.

 

 

Ta chansen och kasta dig ut i det!

Det ska inte låta som om det tyska språket inte var något problem. Det kräver verkligen att man jobbar för det och tvingar sig ut i det. Det beror också på hur svårt eller lätt man har för språk generellt – några har svårare för det än andra. Det har också varit svårt några gånger och det är det fortfarande när det gäller grammatik och småprat, men det bör aldrig vara en anledning att inte åka till Österrike på säsong.  Jag ångrar absolut inte att jag åkte!

Utöver att utbilda mig till skid- och snowboardinstruktör har jag också lärt mig ett helt nytt språk – det är ju faktiskt ganska coolt!

Jag hoppas att mina upplevelser och erfarenheter kan hjälpa dig att åka på säsong till Österrike, och inte vara rädd för att lära dig språket! 🙂

//Theresa

 

Har du också fått blodad tand för en vintersäsong i Österrike efter att ha läst om Theresas erfarenheter? Se alla alternativ för kurser i  Österrike här, och läs mer om hur tyskkursen online fungerar här

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig