Do’s and Don’ts när du förbereder dig för en säsong i Big White

Megan Preston
Megan Preston November 20, 2024

Do’s and Don’ts när du förbereder dig för en säsong i Big White

(Från en halvkompetent engelsk tonåring)

 

Jag har gjort alla misstag så att du slipper

Sedan min äldre syster (som du ser nedan till vänster, med mig till höger) började planera sitt sabbatsår två år före mig, har jag varit fast besluten att bli skidlärare. Nu, fyra år senare, är tiden nästan här för att åka till Big White! Innan jag började min instruktörsresa var jag fylld med drömmar om pudersnödagar, roliga stunder med andra instruktörer och strålande sol på nypistade backar. Men det visar sig att förberedelserna för att bli skidlärare innebär en hel del mer administration än jag hade tänkt mig. Under min tid innan Kanada har jag använt Snowminds Info Pack för att hjälpa mig genom de steg som behövdes för att komma till Big White, men vilken blivande instruktör som helst kan nog hålla med om att denna pack är ganska överväldigande och proppfull med information – den kan vara svår att komma igenom om du inte bryter ner den i små delar. Det fanns också saker jag aldrig trodde jag skulle behöva göra (som att gå runt i skidskorna hemma eller titta på TV i dem), och bara genom erfarenhet har jag listat ut vad som funkar och vad som inte gör det. Förhoppningsvis kan jag, genom mina egna misstag och min systers (som åkte till Marmot Basin med Snowminds), hjälpa framtida instruktörer att navigera genom visumansökningar, köp av utrustning och skifitness utan att behöva stressa upp sig. Jag har gjort alla misstagen så att du slipper!

Do: Få koll på Kanadas visumkrav i god tid

Som tur är har jag födelsedag i september, vilket innebar att jag kunde sätta mitt namn i visumpoolen så snart den öppnade i december. Men oroa dig inte! Det är inte världens undergång om du fyller år senare på året; min syster är född i maj och hon fick sitt visum utan problem. Den kanadensiska visumpoolen för “International Experience Canada (IEC)-programmet”, som inkluderar Working Holiday (det du vill ha), öppnar vanligtvis i december och är öppen till oktober året därpå. I december öppnar IEC-poolerna och sökande kan skapa en profil för att bli övervägda för en inbjudan att ansöka. Mellan januari och oktober skickas inbjudningar ut, och de som får en ITA kan då skicka in sin kompletta ansökan om arbetstillstånd. Runt oktober/november stänger poolerna vanligtvis för året, och inga fler inbjudningar skickas förrän nästa runda. Men dessa tidslinjer kan variera lite varje år, så det är bra att hålla koll på den officiella webbplatsen för Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) för specifika öppningsdatum och deadlines. En sak jag skulle vilja säga är att om du väntar för länge, minskar dina chanser att få ett kanadensiskt visum rejält, och jag känner några som väntade för länge och inte fick ett (de fick åka till Japan istället, så jag antar att det var en win-win). Ett enkelt sätt att hålla koll på allt är att lägga alla viktiga datum i kalendern med påminnelser en vecka innan. Då är det omöjligt att missa eller glömma viktiga bokningar, som din registrering för biometrik – som du behöver åka till London för om du är i Storbritannien  (eller Stockholm för skandinaver) – eller att skicka in viktiga dokument. Min syster läste inte ett mejl ordentligt och insåg därför inte att hon behövde skicka in sina biometriska uppgifter innan ett visst datum förrän en vecka efter att fristen gått ut (hon klarade det ändå, men efter mycket krångel). Gör inte som hon! En annan sak jag skulle säga om visumhandlingar är att skriva ut dem och ha dem i en fysisk mapp. Det gör det mycket enklare att hålla koll på saker och gör det också lättare vid Kanadas gräns att snabbt hitta allt de ber om; ju mer förberedd du ser ut, desto färre dokument ber de dig att få se, tydligen. Alla specifika steg finns i Info Packet som skickas till dig, så fortsätt att hänvisa till den under hela processen, men om du håller dig organiserad borde det vara en enkel match.

Don’t: Glömma att kolla din utrustning

Jag är säker på att många av er, precis som jag, har vuxit upp med att åka skidor i Alperna på vintersemester och därför redan har en hel del utrustning som ni antar är bra. När det gäller saker som strumpor, hjälmar och handskar är det säkert okej, men kom ihåg att temperaturen i Kanada kan sjunka till -35 ºC, och den jacka som håller dig varm under Alpernas påsklov kanske inte håller måttet. Det är en smaksak, men jag valde en vattentät skaljacka så att jag kan lägga lager under, vilket innebär att jag håller mig torr men också kan ta på fler lager om jag fryser, eller ta av lager om jag blir för varm – dessutom säger min syster att skaljackor är “mycket mer steezy.” Det krävs också att du har egna pjäxor och minst ett par skidor. Jag har personligen fått mina pjäxor anpassade för mina fötter, men det är inte nödvändigt eftersom det kan vara ganska dyrt. Om du också har anpassade pjäxor, se till att gå in dem! Innerfodret är gjort för att vara väldigt tajt när du först provar dem, och om du väntar tills du är i Kanada innan du tar på dem, kommer dina första veckor på skidor att vara en plåga. Det är mycket bättre att ta de första stegen hemma, där du slipper oroa dig för träning eller undervisning. När det gäller skidor rekommenderas det att ha ett par för undervisning (de kan ta en del stryk, bli överkörda och generellt tåla lite barnslig behandling) och möjligen ett snyggare par all mountain-skidor för dina lediga dagar när du vill jaga lite pudersnö. Skidglasögon är också något att överväga, eftersom olika skidorter har olika förhållanden och molntäcke, vilket innebär att olika linser kan behövas. Självklart är det ingen vinteruppladdning utan att testa alla dina skidkläder hemma och ställa dig framför en spegel för att kolla in din skidstil. Jag vet att det ser lite fånigt ut, men det är ett bra sätt att se till att du har allt och att det ser bra ut (det gör det såklart). Och det får mig alltid taggad på skidåkningen, även om jag måste ta av mig allt innan jag börjar svettas.

 

Do: Lär känna dina säsongarvänner

En sak jag har älskat med processen hittills är att lära känna människorna jag kommer att vara med de kommande fem månaderna. Jag tror att en skidsäsong är den ultimata magneten som lockar människor som är olika, men som delar intresset för samma saker och som inte är rädda för att ha kul. Det är lite läskigt att vara borta så länge från familjen – detta blir min första jul hemifrån – och det verkar dra ihop människor som kommer bra överens. Jag fick också möjlighet att åka på Snowminds Kick-Off-event i Köpenhamn i september, och det var så kul att jag inte ville åka hem. Jag måste erkänna att jag var lite nervös när jag klev av planet – särskilt eftersom det enda jag kan säga på danska är “tak för kyllingen” (tack för kycklingen) – men alla där var så vänliga, och jag träffade människor som jag aldrig skulle ha fått chansen att träffa någon annanstans, från min egen ort och andra. Det var en hel dag med väldigt användbara föreläsningar om kanadensisk kultur, utrustning och mer, och vi fick också möjlighet att samlas med de som skulle till Big White, så vi lärde känna varandra. Efter det fick vi en gratis ölbiljett, och vi drog iväg till Snowminds-baren, vilket var dagens höjdpunkt för mig, särskilt eftersom vi då kunde prata med folk från Team Snowminds på ett mer informellt sätt och lära känna alla lite bättre. Sedan dess har jag haft chansen att hitta alla på Instagram och Facebook, och att lära känna alla dessa supercoola människor gör mig ännu säkrare på att den här säsongen kommer att bli fantastisk. Ett annat sätt jag har träffat folk som ska åka på säsong är genom möjligheten att bli en ambassadör, vilket jag gör nu när jag skriver till dig! Jag får inte bara åka på denna fantastiska resa, träffa fantastiska människor, göra denna fantastiska sport och få betalt för det, utan jag får också berätta för alla hur fantastiskt det är! (Det är fantastiskt). Mötena vi har haft som ambassadörer har bekräftat min misstanke om att de alla är “supersteezy,” som min syster skulle säga, så om du är intresserad av att lära känna morgondagens influencers rekommenderar jag verkligen att ansöka.

 

säsongvänner

 

Don’t: hoppa över uppvärmning och träning

Jag vet att det är lätt att glömma, eftersom det är så kul, men skidåkning är motion – vilket betyder att eftersom du får betalt för det, är du i princip en professionell idrottare … typ. Jag vet inte hur det är med dig, men jag kan inte tänka mig en enda professionell idrottare som inte tränade innan sin säsong – en skidsäsong är inget undantag, så det är dags att svettas lite. Av de människor jag har pratat med handlar det mindre om konditionsträning (även om det fortfarande är viktigt) och mer om muskelstyrka, särskilt i lår, knän och höfter. Skidåkning sätter din kropp i obekväma positioner som den inte befinner sig i någon annanstans, och detta kan leda till skador om du inte är försiktig, vilket skulle sätta ett snabbt slut på din skidsäsong. Snowminds ger dig länkar till träningsprogram för skidåkning gratis, och dessa hjälper dig att bygga upp både muskler och styrka i ledband och senor. Allt detta gör att du kan komma igång snabbt när träningen börjar, så att du inte är helt slut efter din första dag. Helst ska du kunna gå upp, åka skidor till din lektion, undervisa lektionen, åka skidor resten av dagen och fortfarande ha energi kvar till en öl efter jobbet. Jag kan ärligt talat inte tänka mig något bättre, så att lägga in lite ansträngning nu kommer definitivt att löna sig i längden. Dessutom behöver du inte gå till gymmet eller använda någon utrustning för att komma i form för skidåkning; det handlar mer om isometriska övningar och calisthenics för benen, som bara använder kroppsvikten till att träna. Bonuspoäng till alla som gör sina övningar med pjäxorna på.

Do: Håll kontakten med Snowminds

Ibland kan det vara frestande att försöka lösa ett problem på egen hand, eller att försöka lista ut allt själv – kanske är det bara en brittisk grej. Men det jag har märkt är att Snowminds verkligen är bra på att svara på frågor och lösa problem, och du märker snabbt att de har haft att göra med varje problem som tänkas kan. När jag fick kontraktet för mitt boende i Big White hade jag massor av frågor om det, eftersom det var den första hyreskontraktet jag någonsin sett. Snowminds var väldigt förstående och besvarade alla frågor, vilket gjorde att jag kände mig säker. Förutom att släcka “bränder” är det att hålla kontakten med teamet ett bra sätt att se till att alla vet vad som händer hela tiden; en liten incheckning då och då är aldrig fel. Vid ett tillfälle hade jag ett problem när jag skulle betala en deposition för min säsong och missade en av deadlines, men eftersom jag höll kontakten med Snowminds-teamet visste de exakt vad som hände och kastade inte ut mig från kursen – yay!

Jag hoppas att detta har lugnat eventuell oro kring förberedelserna inför en skidsäsong – det här ska vara den bästa tiden i våra liv, och att vara orolig för administrationen borde inte hålla dig tillbaka från vad som kommer att bli resan för livet. Självklart finns det inget “rätt” sätt att göra saker, men jag har märkt att det hjälper att lyssna på de som gått igenom det innan; lär av mina misstag! Om du följer några av dessa do’s and don’ts kommer allt att gå bra, och du kommer snart att shredda kanadensiska backar och äta poutine på nolltid!

 

Drömmer du också om att bli skidlärare? Kolla in våra skidlärarekurser i Kanada eller hitta din drömdestination här. Eller ansök direkt här och starta ditt vinteräventyr! 

 

 

Begränsade antal visum för Kanada 25/26 🇨🇦

Ansök nu för att säkra din plats!

Se resor

Boka samtal

Ring oss

Stäng chatten

Chatta med oss