En dag i livet – Heli Skiing Edition!

Avatar photo
Lauren Wigan June 8, 2021

Sedan jag började åka skidor och utforska offpisten och backcountry har det varit en dröm för mig att åka heli skiing. Jag menar, vilken åkare eller snowboardåkare skulle inte vilja flygas upp i de vackra bergen, tappas på toppen av en topp och åka oändligt pulver hela dagen? Den här säsongen i Verbier, Schweiz så blev drömmen till verklighet. Jag heter Lauren och jag är skidinstruktör och wannabe freeride skidåkare. Jag har levt säsongslivet i bergen sedan jag fick min instruktörsexamen 2018 i Whistler och har sedan dess instruerat i Niseko, Japan och gjort freeride-fokuserade säsonger i Kanada och Schweiz medan jag studerade min kandidatexamen i internationella relationer.

 

Den här säsongen i Verbier, Schweiz, blev den drömmen verklighet. Efter en lång vinter med skidresor i backcountry verkade en heliski dag ganska frestande (även om det inte är så miljövänligt som att “earn your turns”). Efter att ha chattat med en heliski-guide i stan berättade han för oss att detta skulle bli en av de bästa puderveckorna under säsongen uppe på glaciären, vilket är ganska oväntat i april när vi hade blivit vana vid vårskidåkning! Vi bestämde oss för att tro på honom och fick ett fantastiskt besättning tillsammans för att åka heliski med företaget Adrenaline Verbier två dagar senare.

 

FÖRBEREDELSER

Vi förberedde allt kvällen innan, vilket innebar massor av snacks (backcountry = snackcountry), solkräm, vatten och viktigast av lavinutrustning, med en fulladdad beacon, spade, sond och air bag. Alpernas dramatiska skönhet och branta ansikten betyder att de tyvärr är ökända för laviner, så var alltid beredd, och det är ett måste att få utbildning i lavinsäkerhet innan du går på den här typen av resor, även om guiden vet var det är säkert så är det aldrig 100% förutsägbart.

 

SKIDÅKNINGEN

Dagen var kommen! Vi vaknade vid gryningen för att fånga vårt morgonmöte 07:30 med vår guide för att diskutera dagen och planera rutten innan vi lyfter i helikoptern kl. 8.30. Flyget från dalen till toppen av glaciären tog 20 minuter, och med 360 graders utsikt över bergen runt omkring och solen sken var varje sekund magisk. Jag älskade helikopterresan så mycket att jag skulle hoppa över skidåkning och flyga runt med piloten hela dagen.

Jag är dock glad att jag inte gjorde det! Vi gick ut ur helikoptern, hukade på marken när den flög iväg och plötsligt var allt tyst, det var bara vi ensamma med bergen. Att stå på toppen av en glaciär på 4000 meter med solen skiner över Alperna var ett ganska trevligt sätt att börja dagen!

 

Vi korsade försiktigt över glaciären, alla utrustade med selar och rep, och där uppe var snön ganska blåst och isig, så jag var lite orolig för snöförhållandena. Efter att ha gått igenom ett hörn och den första körningen var i sikte kunde vi lätt se att det som vår guide hade sagt om årets bästa puder var sant! Ett stort öppet puderfält låg framför oss. Som vanligt i offpisten gick vi nerför det brantare avsnittet en efter en, och jag var så taggad! Mitt hjärta slog så snabbt, eftersom vi var så högt uppe och det var långt ner till dalen. Efter min första sväng slappnade jag genast av. Jag åkte genom knädjupt, fluffigt puder och alla skrek bokstavligen av glädje. Det var ett perfekt åk, brant men inte för brant och solen sken över hundratals kilometer berg under oss. Alla säsonger med att träna puderskidåkning hade lett till detta. Och det bästa med det var mängden nya varv vi fick! Efter det som en uppvärmning tog Chris vår guide oss till skidåkning ett par branta couloirs. Det här var ganska knarrigt, teknisk skidåkning, och jag var glad att jag redan hade tränat skidåkning på orten under månaderna innan, hade mina korta svängar låsta och kände mig bra på mina skidor. Det höjde definitivt vår hjärtfrekvens och gjorde skidåkning i vidöppna pulverfält efter ännu roligare! Efter våra första körningar, skidåkning av orörd champagnepulver bredvid en forntida glaciär med ingen själ i sikte, tänkte jag redan på hur jag skulle bli en heliski-guide så att jag kunde göra det varje dag. Våra guider Chris och Gilbert var ganska säkra på att de hade det bästa jobbet i världen.

Dagen som följde fylldes med ytterligare ett par åk i helikoptern, massor av stoke och inspirerande chattar med besättningen, och det som verkade som oändliga långa puderåk (den längsta var 1 kilometer vertikalt). En av människorna i vår grupp var en 70 år gammal lokal, och han hade gjort många av de första nedfarterna på de särskilt branta och gnagiga ansiktena i området, som är känt för några av de bästa freeride terrängerna i världen, så det var bra testade våra franska kunskaper medan han gav oss några branta skidåkningstips (ja, han kunde åka bättre än oss på 70) och berättade massor av galna skidåkningshistorier. På vårt sista åk stoppade guiderna oss, och vi trodde att vi åt lunch, men faktiskt stod vi precis bredvid en dold isgrotta! Vi lämnade skidorna och tog en promenad inuti, och det var surrealistiskt. Isen som blåst av vinden under hundratals år var så len att röra, att det var svårt att tro att det inte var glas. Efter att ha tagit tillräckligt med foton för the gram gick vi ner för dagens sista körning med stora leenden i ansiktet. En dag med freeriding är dock aldrig komplett utan något lokalt schweiziskt vin och ost som vi haft med vår grupp innan vi gick hem. Verkligen en av de bästa dagarna i mitt liv!

 

ÄR DET NÅGOT FÖR DIG? 

Heli Skiing är något för dig om du gillar offpist, branta skidåkning och adrenalin är din idé om en perfekt dag i bergen. Du får åka fantastiskt terräng, orörd snö och se bergen från ett nytt perspektiv. Till och med helikopterturen med den vackra utsikten är anledning att göra det!

 

PRAKTISK INFO

Liksom allt annat som involverar flyg i helikoptrar, extremsport och högutbildade proffs är heli-skidåkning dyrt, men helt värt det! I Verbier kan helii-skiing kosta mellan 400 och 1000 schweiziska franc beroende på resan.

Som tidigare nämnts, se till att ha lavinutrustning och grundläggande lavinutbildning innan du går till sinnesfrid.

Ta med dig dina offpist skidor! Ta med bredare skidor som hjälper dig att flyta genom allt puder, något du känner dig säker på.

Tänk på höjden! Jag upplevde lite höjd-sjuka från att röra mig för snabbt på toppen av glaciären, och även om det inte påverkade min resa kände jag mig yr några dagar efter. Så gör inte samma misstag som jag och ta det lugnt där uppe!

Få ihop dina vänner! Fantastiska upplevelser som detta delas bäst med de människor du älskar. <3

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig