Hur man blir skidinstruktör

Snowminds December 12, 2023

Hur blir man skidinstruktör? En guide för dig som vill åka på säsong i snön!

Vem kan bli skidinstruktör?

Den viktigaste egenskapen en skidinstruktör behöver är motivationen att åka skidor och undervisa andra. Och eftersom du läser detta just nu, är du förmodligen redan motiverad!

Nästa fråga brukar vara: “Hur mycket skidvana krävs egentligen för att bli skidinstruktör?”. Enligt vår åsikt kan alla bli skidinstruktörer! Om du kan åka skidor säkert i medelsvåra terränger och har cirka 3-4 veckors erfarenhet av skidåkning är du definitivt kvalificerad. Det finns olika kurser som passar olika nivåer av skidåkning. Om du har mindre erfarenhet kan du välja en längre kurs, som kommer att förbättra din skidåkning mycket. Och om du verkligen är osäker kan du alltid delta i en av våra ski camps – till exempel vårt utvecklings camp, som hjälper dig att förbereda dig för våra instruktörskurser.

Beroende på vart du vill bli skidinstruktör kan språkkunskaper också vara en viktig faktor att ta hänsyn till. Vissa skidskolor i den fransktalande delen av Schweiz eller Kanada kräver att du kan prata franska (åtminstone på en något konversationell nivå). De flesta skidskolor i Österrike kräver att du kan något tyska. Läs Miriams erfarenhet av att lära sig tyska från grunden i Österrike!

Vart du än går, desto fler språk du kan desto bättre! Men som tur är kan du alltid lära dig ett språk, vilket kan vara en gåva för resten av ditt liv! Vi erbjuder tyska, franska, spanska och mandarin språkkurser som kommer att förbereda dig inför säsongen. Och naturligtvis kommer du att förbättra dina kunskaper snabbt under din säsong. Så – om du är motiverad kan vem som helst bli skidinstruktör!

Varför bli skidinstruktör?

Vad är fördelarna med att vara skidinstruktör? Ja, förutom att få uppleva en säsong i bergen, undervisa, åka skidor hela dagen och skaffa livslånga vänner? Det finns också många andra fördelar som kanske inte är så uppenbara.

Du kommer att få flera månader av arbetslivserfarenhet i en undervisningsroll och vara ansvarig för grupper av elever. Speciellt att arbeta utomlands och eventuellt även lära sig ett annat språk är ganska imponerande, vilket också ser bra ut på ditt CV. Det kommer att visa framtida arbetsgivare att du kan ta ansvar och befinna dig i en ledande position. Om du blir skidinstruktör under ditt sabbatsår kan detta till och med hjälpa dig att komma in på din drömutbildning.

Du kommer också att lära dig mycket om ansvar själv och växa mycket under din säsong. Dessutom kommer du att skaffa vänner från hela världen som du kan åka på många skidresor med under resten av ditt liv, samt ha vänner att besöka över hela världen! Dessutom tillbringar du en betydande tid i ett annat land. Du får lära känna de lokala människorna, maten och traditionerna, som du inte bara kommer att upptäcka på en kort semester. Det finns så mycket att få ut av en säsong!

Obergurgl skidinstruktör

Vilka är dina personliga mål?

Det finns många alternativ för hur du kan ta din instruktörsdiplom och bli skidinstruktör! En av de första sakerna vi frågar dig om är vad dina personliga mål är för säsongen, så att du har de bästa möjligheterna att välja rätt upplevelse för dig. Nedan har vi listat några saker att tänka på när du väljer din drömdestination och kurs.

Vart vill du åka som skidinstruktör?

Det finns många olika länder att välja mellan när du åker iväg för en säsong som skidinstruktör! Upplevelserna mellan Japan, Kanada, Spanien, Österrike, Schweiz eller något annat land kommer att ha vissa skillnader. Men de har alla en sak gemensamt: Du kommer att ha fantastiska upplevelser, oavsett vart du åker! Så länge det finns berg kommer du att ha en fantastisk säsong.

Vad som passar dig bäst beror på vad du letar efter. Vill du åka skidor där du brukade åka som barn? Dyka ner i flera meter pudersnö? Uppleva en ny kultur? Eller vill du hellre äta tapas högst upp på berget? Varje destination har sina egna speciella egenskaper. Om du är osäker kan du ta Snowminds Destinationstest för att ta reda på vilken destination som passar dig och dina drömmar bäst. Du är också alltid välkommen att ringa oss, och vi kommer att guida dig i rätt riktning 📞

Vill du vara skidinstruktör under ditt sabbatsår eller under en längre period?

Du kommer också vilja överväga vad ditt slutmål är när du blir skidinstruktör. Planerar du att göra detta bara under ditt sabbatsår eller som en karriär? Eller överväger du att byta karriär och vara skidinstruktör långsiktigt? Naturligtvis kan detta ändras under din säsong – lita på oss, de flesta drömmer bara om en säsong, men slutar med några till – precis som Julie, som hamnade på alla sidor av jorden i sina äventyr som skidinstruktör!

Om du planerar att arbeta långsiktigt som skidinstruktör kan det vara meningsfullt för dig att välja en kurs med både level 1 och 2, så att du också kan höja din skidåkning genom certifieringar.

Vilken kurs ska du välja?

För att göra det lite enklare har vi gjort en översikt här för att hjälpa dig att bestämma 👇

Österrike:

→ Skaffa din österrikiska certifiering

Kursstart i november:

5 veckors kurser i Österrike

4 veckors kurser i Sölden eller Obergurgl

Kursstart i november, december, januari, mars:

3 veckors skidlärarkurs

2 veckors skidlärarkurs

Sommarkurs:

10 dagars sommarkurs

Inte riktigt säker?

→ Kolla in våra camps!

Kanada:

→ Skaffa din kanadensiska certifiering!

Avresa i november, december eller januari:

3 veckors level 1-kurs i Kanada

12 veckors nivå 1+2-kurser med avresa i januari:

12 veckor i Sun Peaks

12 veckor i Mont-Sainte-Anne

Level 2-kurs under säsongen:

Level 2-kurs i Kanada

Vill du utmana dig själv?

10 veckors freeride skidkurs i Revelstoke

Japan:

→ Skaffa din certifiering i Österrike eller Japan!

Avresa i november:

3 veckors Level 1-kurs i Japan

Toppa din nivå 1 med en Level 2-kurs:

2 veckors Level 2-kurs i Japan

Spanien:

→ Ta din spanska certifiering!

Kursstart i november:

Level 1-kurs i Sierra Nevada

Schweiz:

→ Skaffa din utbildning i Schweiz!

Kursstart i november:

3 veckors Level 1-kurs med Les Elfes

3 veckors Level 1 med ESS i Verbier

→ Helsäsong Level 1+2-kurs i Nendaz, Verbier, Saas-Fee eller Zermatt

10 veckors Level 1 & 2-kurs i Nendaz

Kursstart i december:

Helsäsong Level 1+2-kurs med Altitude

Kursstart i februari:

10 veckors Level 1 & 2-kurs i Nendaz

Måste jag klara certifieringarna för att bli skidinstruktör, och vad händer om jag inte gör det?

Precis som med nästan alla utbildningar måste du klara en examen i slutet av kursen. Så länge du är motiverad, hårt arbetande och redo att ta emot den feedback du kommer att få under din kurs, kommer du att ha en rättvis chans att klara examen. Vi, skidskolorna och tränarna förväntar oss att du tar certifieringen på allvar så att vi kan ge dig bästa möjliga chans att säkra ett jobb.

Naturligtvis kan alla ha en dålig dag. Om du av någon anledning inte skulle klara examen kommer vi att finnas där för dig! Det finns alternativ även om du inte blir en certifierad instruktör. Du kan göra om examen och delta i en omprovskurs för att arbeta på dina misstag. I vissa fall kan du till och med arbeta som skidinstruktör utan certifiering, där du börjar med en annan instruktör eller hjälper till med barngrupper. Oavsett vad kommer vi att hjälpa dig att uppleva en fantastisk säsong i snön!

Kommer jag att jobba som skidinstruktör?

Självklart är det målet för alla som tar en skidinstruktörsutbildning! Men att hitta ett jobb som skidinstruktör är inte enkelt. Särskilt inte i de mest populära skidorterna eller om det är din första säsong. Men vi är stolta över att säga att sedan 2012 har vi lyckats ordna jobb för 100% av våra instruktörer, direkt efter att de har klarat sina examina! Så kort svar: Ja, du kommer att jobba som skidinstruktör. Bli exalterad över att uppleva en hel säsong med att lära framtida snöentusiaster att åka skidor! Förutom jobbet hjälper vi dig också att ordna boende, transport och naturligtvis ett liftkort. Så du kan se fram emot din säsong utan att behöva oroa dig för några praktiska detaljer!

Glad skidinstruktör i Japan med barn

Hur är det att vara skidinstruktör?

Du kan läsa om många olika erfarenheter från tidigare instruktörer i våra bloggar. Till exempel kan du läsa om hur en dag kan se ut i en österrikisk skidskola. Eller så kan du läsa våra recensioner med 4,9/5 stjärnor på Trustpilot. Sedan 2012 har vi erbjudit över 6000 Snowminders otroliga upplevelser i snön! Och snart kan du själv berätta för människor om din egen fantastiska upplevelse!

Så, vilka är de nästa stegen?

Om du är redo att ge dig iväg kan du anmäla dig för den här säsongen och till och med åka iväg i vinter! Om du behöver råd om vilken destination som är rätt för dig kan du göra vårt destinationstest eller kontakta oss så hjälper vi dig gärna att hitta en upplevelse som passar dina önskemål. När du har bestämt dig för din destination kan du enkelt ansöka om din plats här och förbereda dig för din avresa. Efter att du har anmält dig till en kurs hjälper vi dig med att ordna alla andra praktiska detaljer och ser till att du får tillbringa en spännande säsong som skidinstruktör! LET’S DO IT!

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig