Guide: Köpa skidor – Vilka skidor ska jag välja?

Snowminds August 2, 2021

KÖPA SKIDOR – VILKA SKIDOR SKA JAG VÄLJA?

Vilka skidor ska jag välja? Du ska spendera en vinter i snön och letar efter dina första skidor att spendera säsongen på. Vilken typ av skidor väljer du exakt? Det är en fråga vi får ofta och det finns så många val att det är lätt att bli förvirrad. Lyckligtvis är valet ganska enkelt med rätt information. I den här bloggen kommer vi att diskutera de olika sakerna du bör tänka på när du väljer skidor. När du läser denna artikel, tänk på att det alltid finns undantag. Så använd den här artikeln som en riktlinje!

køb af ski

För att göra det lite enklare så delar vi upp valet i två delar:

  1. Vilken typ av skidor passar bäst till dig?
  2. Vilken längd ska skidorna vara?

Vilka skidor ska jag välja? 

Först och främst är det viktigt att överväga vilken typ av skidor som är bäst för dig. Därför är det viktigt att veta vilka typer av skidor som finns. Varje märke kallar de olika typerna av skidor lite olika, men i allmänhet kan du dela in skidor i 4 kategorier:

 

Pistskidor
Det här är skidor som gör sig väldigt bra i pisten. De är ofta något lättare, mycket stabila vid skärning, korta och långa svängar. Kort sagt, det är en riktig allroundare som presterar extremt bra, särskilt i backarna. Ofta är detta en skida som är lite mer förlåtande och som du enkelt kan åka en hel dag utan att bli för trött. Låt oss komma direkt till sak: dessa passar perfekt för din första säsong.

 

Race / FIS Race skidor
Dessa är oförfalskade racemonster. De är styvare, smalare och byggda för hastighet och stabilitet. Perfekt om du alltid vill åka skidor på gränsen, men mindre lämplig för den avslappnade skiddagen. En riktig racingskida kräver mer av din teknik och styrka, och därför rekommenderar vi den ofta till instruktörer som också har ambitioner att lära sig mycket tekniskt eller kanske att ta vidareutbildning. Vill du ha en skida som är lite lättare att åka, men som ändå låter dig accelerera och lära dig mycket? Då kan en pistskida också vara värd att överväga.

 

Freeride skidor
Det här är skidor som utmärker sig i djup snö. De är breda, längre och ofta mindre styva. Alla egenskaper som hjälper skidan att flyta bättre i den djupa snön.. Vi rekommenderar alla som gillar att åka offpist att ta med ett par freerideskidor. Men om du bara tar ett par skidor med dig, kan det vara klokare att välja en pistskida eller all-mountain skida.

 

All-mountain skidor
Namnet säger allt, den här skidan går bra på hela berget. En all-mountain-skida försöker kombinera det bästa av både pist- och freerideskidåkning. De är ofta något längre och bredare än pistskidor, men styvare och mindre extrema än freeride -skidor. Det betyder att dessa skidor vanligtvis kan göra allt bra, men inte riktigt utmärker sig med någonting. Du kan träna och en säsong på all-mountain skidor, men i så fall rekommenderar vi att du väljer en all mountain skida som fokuserar mer på pistskidåkning. Om du vill få ut det mesta av din utveckling rekommenderar vi att du kombinerar en pist- eller racerskidor med ett par freerideskidor.

 

Vilken skida är bäst för dig som instruktör?
Kort sagt, pist– eller race skidor är de överlägset bästa skidorna för träning / kurs och en säsong. Om du vill ha en skida som du kan göra allt med och där du kan undervisa, så är pistskidor det bästa valet. Är fokus helt på att förbättra din teknik, och är du okej med att bli utmanad medan du undervisar – då kan en raceskida rekommenderas starkt. All-mountain skidor kan också vara ett bra val, men tänk på att du i så fall ofta tappar lite prestanda i backarna, men å andra sidan kan du åka lite lättare över hela berget.

Freeride -skidåkning är en annan historia. De är inte lämpliga för träning, men de är fantastiska offpist. Många instruktörer tar därför  ett par pistskidor och ett par freerideskidor med sig på säsong.

Läs mer om de olika kurserna och utbildningarna här.

Sommer ski Østrig

Vad är skillnaden?
Naturligtvis finns det också skillnader inom de olika segmenten. Tänk på styvhet, bredd och radie. Därför diskuterar vi kortfattat ett antal olika egenskaper:

Styvhet: Skidans styvhet har stor effekt på skidans stabilitet och sportighet. Kom därför ihåg följande tumregel: Ju styvare skidan är, desto mer sportig är den. Å andra sidan är en mindre stel skida ofta mer förlåtande.

Bredd: Skidans bredd påverkar hur lätt du kan växla från sida till sida och hur lätt en skida flyter. Freeride -skidor är till exempel väldigt breda och flyter bra, samtidigt som de inte byter sida lätt, vilket gör kortare svängar svårare. Pistskidor är i allmänhet smalare och gör därför enklare korta svängar, men flyter mindre bra i djup snö.

Radie: Skidans radie indikerar hur stora svängarna en skida gör själv. Skidans radie avgör om du t.ex. pratar om slalom eller storslalomskidor. Vanligtvis blir en skida med kortare radie lite lättare än en skida med en längre radie. Det betyder inte att du inte kan göra korta svängar med en lång radie, du måste bara jobba lite hårdare för det. Under en första säsong är en radie mellan 12 och 19 meter bra. Har du någonsin sett en skida falla under eller över det? Fråga sedan i butiken vad skillnaden är med den specifika skidan.

 

Vilken längd ska jag välja?

Nu har du gjort valet av vilken typ av skidor du vill köpa. Nu är den sista frågan: Hur lång ska min skida vara exakt? Tillverkare gör vanligtvis 4 till 6 olika längder per modell. Eftersom de olika typerna av skidor har olika längd rekommenderar vi att du informerar dig om de olika längderna. Kom ihåg följande tumregel: En längre skida är vanligtvis mer stabil och ger mycket säkerhet, medan en kortare skida gungar lättare och svänger lättare.

Ska du åka pistskidor? Då är en längd runt näsa och ögonhöjd vanligtvis bra. Om du tar en racingski beror det på vilken typ av racingski du tar. Till exempel är en slalomskidor betydligt kortare än en jätteslalomskidor. Fråga i så fall också om råd i butiken.

 

Vart är det bästa stället att köpa skidor?
Salomon och Atomic gör det möjligt för våra instruktörer att köpa skidor till bra rabatt. Du får mer information om detta på Kick-Off Eventet och därefter kan du beställa på www.snowmindsstore.se. Det finns också bra butiker i Sverige som har mycket bra kunskap – t.ex alpingaraget i Stockholm.

 

Om du har ytterligare frågor så är du välkommen att kontakta oss 🙂

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig