Det är i skrivande stund 21 februari 2018 och jag befinner mig i Sun Peaks, British Columbia, Kanada. Målet med blogginlägget är att visa min säsong på Snowminds Offpist kurs
Säsongen går för det mesta väldigt fort fram och nu är det “bara” ungefär två månader kvar av min kanadensiska skidsäsong. Tiden flyger när man har roligt med fantastiska människor. Jag och de andra fem som går utbildningen har nu kommit igång med träningen inför examen på riktigt. Vi har många lektioner nu som bland annat bjudit på companion rescue träning (lokalisera, använda probe och gräva fram begravda transcievers. Vi har också haft mycket övning på snölager, snökristaller, vindriktning, nederbörd och mycket mer. Vi har såklart också hikeat, turat och gjort annat som hör till livet i offpisten. Det är superspännande och kräver dedikation. Det är en hel del att läsa på engelska.
Skins tas på innan vi ska på tur i landskapet
Bodie Shandro är vår coach och mannen som ska föra oss i mål så vi förhoppningsvis kan klara Avalanche Operation Level 1 kursen i Jasper i slutet av mars. Han är kanadensare, lite drygt 50 år gammal och ett riktigt badass. Han vet allt om laviner och snöförhållanden. Han har arbetat sex år som tailguide på en närliggande Heliskiing Operation, har ett eget Stand Up Paddle märke som han spenderar sommaren med att jobba på. Bodie är en mycket energisk man som verkligen förstår hur man gör tungt läsande och avancerad snökunskap till ett spännande projekt.
Bodie längst fram med CAA Operations Level 1 gruppen bakom sig
Läsmaterialet består i stora drag av fyra delar: The Avalanche Handbook, en 350 sidor tjock bok som innehåller allt om laviner och snökunskap. Därefter har vi Avalanche Operations Level 1 Course Manual som egentligen bara är en manual som berättar hur den 7 dagar långa offpist kursen i Jasper ser ut, vad som förväntas och hur man kan förbereda sig för de olika testerna. Sedan har vi Observation Guidelines and Recording standards for Weather, Snowpack och Avalanches (OGRS) som är den grundläggande bibeln för studier av laviner. Slutligen har vi en field book där vi noterar observationer av slö, väder, kristalltyper och mycket mer.
Det grävs snöprofiler i Kanadas offpist
Men varför går vi egentligen igenom allt detta? Fundamentalt så gör vi det för att göra det som många drömmer om: köra bottenlöst djup pudersnö. Skillnaden på oss och – som utgångspunkt – den vanliga befolningen – är bara att vi vill göra det säkert. Offpiståkning i Kanada är ganska fantastiskt när vädret och nederbörden är medgörliga. Det är i princip bara här man kan uppleva detta helt torra champagnepuder: på bergsuidespråk kallas det precip. particles. För att vara ärlig väntar vi fortfarande på det där stora snöfallet här i Sun Peaks men vi är optimistiska att det kommer i slutet av februari eller början av mars. Men det sagt så är det fortfarande något annat än vad jag någonsin upplevt förut – iallafall om vi talar Schweiz, Österrike, Frankrike, Norge, Sverige, Italien eller annat. Det är svårt att förklara och man förstår det nog först när man själv kör igenom den första stora högen av nyfallen snö. Kanada har möjligtvis inte den största snömängden man kan hitta på jorden. Men kan säga att jag tror att det kvalitetsmässigt är något av den bästa du kan hitta. Det finns inget som heter “slush” eller dålig snö i pisten i Sun Peaks i slutet på dagen. Det är alltid bra snö här!
Tack till Snowminds, Atomic, Salomon
/Johan Toft Nielsen
Är du intresserad av en offpistkurs i Kanada? Kontakta oss så berättar vi mer. Vi har redan öppnat för ansökningar till vintern 2018/2019 och du kan reservera en av de eftertraktade platserna på kursen.
Starta din reservation här.