Mer än en skidsäsong som instruktör

Marie-Louise Fricke Lystrup May 27, 2020

Blogg: KANADA – Marie-Louise’s säsong som skidinstruktör. 

Hej läsare

Jag heter Marie-Louise och har precis gjort min första säsong i Sun Peaks i Kanada. Jag kommer ursprungligen från Danmark, där jag är född och uppvuxen. Jag tog studenten 2018, då jag sedan flyttade till Tyskland i ett år och jobbade som trainee på ett företag. Det var självklart för mig att ta en säsong i Österrike eftersom jag kan tyska, men jag har alltid hört talas om snön i Kanada som något mycket speciellt, så därför jag valde att tillbringa min skidsäsong i Kanada.

Happy Group Instructor Girl Cloudy Trees Ski

 

“Vill du bara bli skidinstruktör? Skidåkning, undervisning barn och fest i fem månader med helt nya människor? ” Då kan du tänka igen! För livet som skidinstruktör är mycket mer än så. Det du tror att du kommer att uppleva innan du åker kan inte jämföras med de färdigheter du får med dig hem i bagaget, efter 5 månader omgiven av snö och otaliga skidlektioner.

I en skidinstruktörs vardag är varje dag annorlunda, och dagen igår kan inte jämföras med idag. Varje kväll får alla instruktörer i Sun Peaks ett e-postmeddelande med nästa dags schema och kontrollerar därmed vilken tid de ska gå på och om det är barngrupp, tots, vuxna eller privatlektioner som du har nästa dag.

När du möts på skidskolan nästa dag kontrollerar du omedelbart samma schema för dagen, som lätt kan ändras, jämfört med vad som stod på schemat dagen före. Efter varje lektion kontrollerar du ditt schema igen, eftersom det enkelt kan göras nya ändringar. Det förväntas alltså att du som person är redo för förändring och redo att gå in i alla typer av situationer, när som helst och med alla slags studenter oavsett ålder eller utbildningsnivå.

Som skidinstruktör träffar du nya människor varje dag som alla är olika och kräver något annat än en som instruktör. Båda i förhållande till om de är nybörjare, medel eller högre nivå. Oavsett om de vill ha några extra tips och tricks för att bli en bättre skidåkare eller om de är rädda för att åka skidor och bara åkte på skidsemester eftersom resten av familjen gillar det. Då är det du som skidinstruktör som ska kommunicera med eleven, ge bra tips och verktyg till att bli en bättre skidåkare så att de själva känner att de har kontroll i pisten och att de efter några timmar kan gå hem och ha en bra känsla kring skidåkning och dagens lektion.

Girl Off-piste Snow Ski Trees

I Sun Peaks har du inte samma grupp barn under en hel vecka, utan bara för en dag, eftersom de byter instruktör varje dag. Därför kan du inte planera en lektion i förväg. Eftersom du aldrig har träffat eleverna tidigare, och det är bara i själva lektionen som du kan planera vilka övningar som är bäst för din grupp elever att öva på. Det kräver alltså att du är självständig, kan fatta snabba beslut som är säkert för alla, och att du därför kan leda lektionen till ett mål där det har skett en utveckling för eleverna vare sig barn eller vuxna.

Det kan låta lite förvirrande med ett ständigt förändrat schema under dagen och nya elever varje dag. Det var lite så i starten, men efter en stund så blir det vardag och du vänjer dig vid det. Du gör bara en lektion åt gången och fokuserar bara på den i det ögonblicket. Det du behöver göra på nästa lektion tar du då. Därför är alla skidinstruktörer också i allmänhet mycket anpassningsbara och alltid redo att gå in i en lektion med alla typer av elever eftersom det är en del av jobbet och en vana för oss.

Inte bara lär eleverna får något med sig från en lektion. Du gör du som skidinstruktör också. Din egen inställning smittar av sig på eleven och påverkar din lektion. Om man går negativt för en lektion är resultatet av undervisningen vanligtvis också negativ. Där eleven kanske inte förstår vad du menar, känner sig inte säker eller litar inte på vad du säger. Men om du som skidinstruktör samarbetar och lyssnar på elevens önskemål för lektionen så lär de sig oftast lättare och förstår vad du menar när du t.ex  förklarar en övning i backarna. Men det kommer också att finnas stunder där förhållandet mellan instruktör och elev bara inte fungerar, vilket gör så att man lämnar lektionen med en klump i magen ibland. Oroa dig inte, det brukar inte finnas mycket tid till att älta en lektion eftersom man ofta snabbt måste gå vidare till nästa lektion eller ha kul med de andra instruktörerna.

Jobbet som skidinstruktör är därför inte bara fem månader i snön med fest och jobb. Men 5 månader där du måste tillhandahålla en hög servicenivå till elever i alla åldrar, hela tiden, oavsett vilket humör du har den dagen. För den erfarenhet du tillhandahåller kan vara den som får eleverna att komma tillbaka igen nästa år, be om dig och kommer att minnas dig länge. Du kommer att hamna i situationer som överraskar dig positivt och negativt i första hand och som du inte alls hade sett komma. Men det gör dig bara starkare, både som skidinstruktör men också som personen du är när du återvänder hem.

Personligen har jag inte ångrat mitt val av destination en enda gång. Personligen var jag tvungen att vänja mig med att schemat för dagen ständigt förändras och det kanadensiska, avslappnade sättet att hantera det. Nu har jag vant mig vid kulturen och jag tycker bara att det är coolt att se hur en annan kultur och inställning till saker också fungerar i praktiken. Det har återigen blivit vardag och saker fungerar även om det inte är lika systematiskt kontrollerat som hemma. I den utsträckningen har jag också fått en större erfarenhet av människor. Alla människor är olika, alla lär sig annorlunda och du är den som representerar skidskolan och den som måste sälja den så bra som möjligt så att eleverna kommer tillbaka igen nästa år. Samtidigt som man leder en lektion, sätter ramarna för den, gör den pedagogisk, gör den rolig, men också sätter gränser om vissa elever behöver det. Som jag ser som en som vågar ta ansvar för eleverna och miljön där du befinner dig.

Det här är bara några av de färdigheter och personliga upplevelser jag har fått i Sun Peaks. Alla är några som jag föreställer mig att jag kan använda både för studier och arbete i framtiden. Jag förväntade mig inte att man skulle få sådana färdigheter i början av säsongen. Jag är bara positivt överraskad över det!

 

Bästa skidhälsningar,

Marie-Louise

Sun Peaks, Kanada

 

Får du också lust till att åka på en vintersäsong i Kanada efter att ha läst om Marie-Louises upplevelse? 

Läs mer om dina möjligheter för att bli instruktör i Kanada genom att klicka här

Hoppas vi ses i snön nästa vinter! 🙂

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig