Min skidlärarkurs i Kanada med Snowminds

Avatar photo
Theis Nielsen March 8, 2018

I loppet av de 3 veckor som vår skidlärarkurs pågick fick vi åka riktigt mycket skidor, men det betyder inte att det var lugnt om kvällarna. Då hade Snowminds arrangerat lite olika aktiviterer.

Ishockeykväll

Snowminds hade kallat kvällen i Kamloops för en upplevelse i Kanadensisk kultur, men de ville inte berätta vad den skulle innehålla. Det gick dock inte länge förrän vi fick reda på att det fanns en ishockeyarena i byn. Kunde det kanske vara så att  det lokala laget “Kamloops Blazers” skulle spela den kvällen? När vi senare på dagen fick veta av Snowminds att vi skulle äta på en sportsbar som låg precis bredvid arenan, verkade det som om vi gissat rätt. Innan jag berättar om hockeymatchen måste jag först berätta om sportsbaren, varje sportfantasts dröm. Deras princip var man inte vid något tillfälle skulle missa något. Med andra ord så visades ishockey, basket, och amerikansk fotboll på otaliga skärmar – överallt! För mig som älskar sport var det rena drömmen.

Nå, tillbaka till hockeymatchen, Kamloops Blazers skulle möta Everett Silvertips. Resultatet av matchen var inget att hurra över då Kamloops Blazers förlorade 1-3, men stämningen var fortfarande på topp! Alla hurrade och stöttade sitt lag, och när jag säger alla så menar jag verkligen ALLA! Från små barn till de äldsta, jag såg bland annat en äldre man med en vuvuzela. Även om de förlorade så var det en riktigt häftig upplevelse.


Nancy Green
  

Nancy Green, vem tusan är det? Kort sagt har hon vunnit allt som går att vinna inom skidåkning. För att gå lite i detalj så har hon vunnit OS guld i storslalom och silver i slalom, samma år (1968). Hon har blivit Kanadensisk mästare 6 gånger, amerikansk mästare 3 gånger, och nu finner man henne i Hall of Fame i British Columbia. Hon har vunnit så mycket inom skidsport att halvdelen kunde vara nog. Jag tror man lugnt kan säga att hon vet vad som krävs för att bli en duktig skidåkare. Alltså var det riktigt coolt att hon och hennes man kom för att prata med oss.


Off-pist undervisning med Bodie

När det oundvikliga sker och det faller en ordentlig omgång snö och pisterna inte är nog för att släcka törsten efter skidutmaningar så får man söka sig till kanadas kända “Back Country”. Innan man ger sig ut i off-pisten är det dock bra att veta lite om vad man ska tänka på. Därför fick vi ett besök av Bodie.

Han gav oss en 101 kurs i off-pist, vad man behöver veta, vad som kan vara bra att tänka på, vad man inte ska göra, men också vad det är som är så kul med att åka ut utanför pisterna. Efter föredraget skulle vi ut och se hur det fungerar i praktiken.

Jag gillar verkligen att möta människor som brinner för det dom gör. Och det kan man verkligen säga att Bodie gör. Inte nog med att han visade och lärde oss massor, man kunde se hans passion och hur han ville lära ut och berätta. Det var också spännande att få lära sig mer om naturen, inte bara att snö är snö och så är det med det. Han förklarade till exempel verkligen vad en lavin är och hur de uppstår.

Snöskovandring 

Ett par dagar innan vi skulle ta vår eksamen för att bli en Level 1 skidlärare, skulle vi ut på en kväll med snöskovandring. Vi skulle få lov att ge oss ut och uppleva Sun Peaks på ett annat sätt, genom att vandra genom snön under en fantastisk stjärnhimmel. Som vår guide beskrev det, få känslan av att vandra upp och ner för olika stigningar. Under vandringen fick vi prova en kanadensisk specialitet.

 

Vi vandrade genom skogen i Sun Peaks tills vi kom fram till en öppen plats, där de hade tänt ett stort bål. Här hade guiderna förberett så vi kunde få prova “S’mores”, en kak-liknande sak där man lägger en grillad marshmallow och en bit choklad mellan två kex. Super gott, men man blev ordentligt klistrig av det. Vi blev också serverade varm äppelcider som var helt perfekt på en kall vinterkväll. Med andra ord var det en supermysig kväll.

Som ni förstår så var det alltså högt tempo under vår 3 veckor långa skidlärarkurs, massor av skidåkning om dagarna och upplevelser om kvällarna.

// Theis

Drömmer du också om en säsong som skid- eller snowboardlärare i Kanada kan du redan nu reservera din plats till våra kurser i 2018/19 och får en jobbgaranti på en skidskola efter avslutad kurs. Ring oss på+46 40 606 08 72 för mer information

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig