Q&A- en vintersäsong i Nendaz, Schweiz

Snowminds October 4, 2021

Schweiz är en fantastisk destination att besöka för att uppleva drömmen om en hel vintersäsong med suverän snökvalité och massor av skidåkning.

Men hur är det att göra en säsong, hur fungerar träningen och hur är gemenskapen? Vi har frågat 3 tidigare Snowminders om deras säsongsupplevelse i Nendaz, Schweiz förra vintern.  I den här bloggen kan du ta del av en Q&A med Frederik, Rasmus och Benedikte.

God läsning!

 

Q&A: Benedikte

I Benediktes Q & A hittar du emellanåt frågor och svar om “snow-carving” samt bilder på minnen från hennes säsong i Nendaz, Schweiz. Låt oss bara börja här med ett av hennes foton från säsongen, som kan få de flesta att bli ressugna. ❄️

Q: Vem är du och hur kom det sig att att du vill bli instruktör?

A: Jag heter Benedikte, jag är 20 år gammal och jag hade min första säsong i Nendaz, Schweiz 20/21. Jag har åkt skidor sedan jag var 3 år och har älskat det sedan dess! Jag har vetat i många år att jag ville bli skidlärare, så så fort jag hade slutat gymnasiet så kändes det som ett naturligt val.

 

Q: Hur är en säsong i Schweiz?

A: Innan min säsong hade jag aldrig åkt skidor i Schweiz, men efter att ha provat det har jag varit otroligt nöjd med upplevelsen och ser verkligen fram emot att åka tillbaka. Det bästa sättet jag kan beskriva hur det är att åka skidor i Schweiz är att säga att det är en kombination av den österrikiska och franska skidkulturen.

You get the best of both worlds”.

 

Q: Hur gick utbildningen och vilka utbildningar tog du (t.ex. IASI nivå 1)?

A: Jag har tagit en IASI nivå 1 och 2 på skidor och dessutom en IASI nivå 1 på snowboard. Vi hade alla en underbar relation med våra instruktörer. De var lika bra på att lära av varandra, lika roliga var de mellan träningarna, och det hände att vi också drack en öl tillsammans efter passet då och då.

Q: Hur var kulturen, skidnivån för dig som var på kursen och var det en bra gemenskap?

A: Vår tidigare erfarenhet kring skidåkning var väldigt, väldigt mixad. Vissa hade åkt till skidorter flera gånger om året sedan de var små, medan andra bara hade varit på skidsemester 2-3 gånger. Självklart kunde man känna skillnaden i allas olika nivåer, både före och efter kursen, men detta var verkligen inte ett problem i undervisningen, eftersom våra instruktörer var bra på att ge personlig feedback, vilket gjorde att alla kunde utvecklas på sin nivå.

Det var särskilt roligt när du kunde se när en av dina kamrater helt plötsligt tog ett jättesteg i sin skidåkning, efter att feedbacken de hade fått hade börjat gå in i kroppen också.

 

Q: Vad har varit det bästa med din säsong?

A: Det måste vara en kombination av det faktum att jag varje morgon har kunnat vakna upp och sedan göra det jag älskar att göra samtidigt som jag har haft så många underbara människor runt mig varje dag. 

Q&A: Frederik

 

Q: Vem är du och hur kom det sig att att du vill bli instruktör?

A: Jag heter Frederik, och jag blev skidlärare efter att jag fattat ett beslut att nu ska jag ut och uppleva världen. Jag har alltid varit glad över att åka skidor och uppleva andra kulturer än bara den danska, och i det sammanhanget upptäckte jag Snowminds efter att de hade besökt mitt gymnasium. Med hjälp av dem hade jag turen att bli instruktör och uppleva Schweiz.

 

Q: Hur är en säsong i Schweiz?

A: Enligt min mening är en säsong i Schweiz förmodligen den vackraste vintersäsongen du kan hitta i världen. Du befinner dig i de vackraste Alperna, som erbjuder den bästa skidåkningen du kan få, och du är omgiven av många andra människor som verkligen brinner för en bra vintersäsong.

Dagarna började vanligtvis tidigt – när snön var riktigt bra – och slutade med en öl på “Bob” efter att ha varit runt den stora destinationen. Byarna är vackra och fulla av aktiviteter, men eftersom Nendaz erbjöd suverän skidåkning ångrade vi ofta om vi tog en ledig dag från backarna.

 

Q: Hur gick utbildningen och vilka utbildningar tog du (t.ex. IASI nivå 1)?

A: Jag tog IASI nivå 1 och 2 skidinstruktör, samt IASI nivå 1 snowboardinstruktör. Det tog mig hela säsongen att få dessa utbildningar, men de var definitivt värt allt. Vi utbildades av en handfull unga och erfarna instruktörer från hela världen. De var riktigt bra på att göra oss bättre, och samtidigt vara sociala och också en del av vår lilla Snowminds -gemenskap. Jag hade aldrig föreställt mig att jag skulle bli lika bra på skidor och snowboard som jag är idag.

 

Q: Hur var kulturen, skidnivån för dig som var på kursen och var det en bra gemenskap?

A: Som första gången på säsong kände man sig helt klart lite som en outsider till en början. Men jag upptäckte snabbt att alla i byn är där av en och samma anledning och med samma intressen. Där nere kände jag mig lika välkommen som alla andra i byn.

Vi kom alla med väldigt olika nivåer och vi hade alla brister och förbättringar att arbeta med. Men det tog inte lång tid innan alla följde ungefär samma nivå, förstås med små skillnader. Vi både tränade och bodde tillsammans med andra från Snowminds, så gemenskapen blev automatiskt bra och stark. Det har skapat en ovärderlig vänskap för mig.

 

Q: Vad har varit det bästa med din säsong?

A: Det finns många bra stunder i godkända examen och festliga kvällar. Men de allra bästa var definitivt de stora jakterna på puder man hade modet att ta efter att ha visats runt på orten. Du kommer sällan ihåg en resa nerför en backe som du har tagit 100 gånger. Men de vilda äventyren glömmer man inte.

 

Q&A: Rasmus

 

Q: Vem är du och hur kom det sig att att du vill bli instruktör?

A: Jag heter Rasmus och är 27 år. Tyvärr förlorade jag mitt jobb i samband med Corona och trodde därefter att något helt annat skulle hända. Jag snubblade över en annons från Snowminds angående pågående säsong i Japan och jag blev såld. Jag hamnade inte i Japan, igen på grund av Corona, men jag hamnade i Schweiz istället och hade en riktigt bra säsong där.

 

Q: Hur är en säsong i Schweiz?

A: Jag var i Nendaz / 4 Vallées som är en av de coolaste platserna jag har åkt skidor och snowboard på. Det fanns både snöparker och otaliga offpistmöjligheter, så det var aldrig tråkigt när man gick ut. Schweiz är dock lite dyrare att leva i, speciellt till exempel kött är riktigt dyrt, men lönen är också bra.

 

Q: Hur gick utbildningen och vilka utbildningar tog du (t.ex. IASI nivå 1)?

A: Träningen var verkligen givande. Alla instruktörer var bra och tålmodiga. Jag tog till och med IASI Snowboard nivå 1 och 2 samt IASI Alpine (ski) nivå 1, eftersom det på grund av Corona -viruset igen fanns inget arbete att få när jag var på säsong.

Q: Hur var kulturen, skidnivån för dig som var på kursen och var det en bra gemenskap?

A: Det var en väldigt stor skillnad i nivån när säsongen började. Själv haltade jag mycket efter de andra i gruppen första tiden, men jag hamnade som en av dem som hade lärt sig mest när vi avslutade vår nivå 2 -examen på snowboard.

Det fanns en riktigt bra gemenskap både i och tvärs över de grupper vi delades upp i under träningen och alla var redo att lära av varandra. När du är borta en hel säsong och är i backarna nästan varje dag, utvecklas du så mycket eftersom du alltid har möjlighet att arbeta med de saker du har svårt med. Så i motsats till en veckas skidsemester där du vill uppleva så mycket som möjligt, kan du under en säsong ägna hela dagar åt att arbeta med specifika saker i din teknik.

 

Q: Vad har varit det bästa med din säsong?

A:Jag vet inte om jag bara kan lyfta fram en sak som har varit det bästa med säsongen. Några av de bästa sakerna har dock definitivt varit att träffa många nya coola personligheter, och att jag har blivit betydligt bättre på skidåkning och snowboard. Dessutom, förstås, alla gånger jag har landat ett nytt trick eller “vandrat” upp på ett berg, och sedan surfat ner på i det meterdjupa pudret.

 

Vill du själv uppleva en säsong i Schweiz? Så se till att kolla in vårat breda utbud av Snowminds kurser i Schweiz! Kom ihåg att ansök i god tid, då det alltid är ett begränsat antal platser.

 

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig