En typisk vardag som skidinstruktör i Kimberley

Avatar photo
Theis Nielsen August 16, 2018

I vintras var Theis Nilsen i Kimberley, Kanada, som skidinstruktör med Snowminds. I denna blogg har han tagit med oss i livet som skidinstruktör under en dag.

Det är den 11 mars 2018, klockan är 7:45 och det är dags för mig att gå upp. Mina rutiner ser i princip lika ut varje morgon. Jag börjar med att kolla väderprognosen på telefonen inför dagen, därefter går jag till fönstret och kollar om väderprognosen ser ut att stämma. Utsikten från våran lägenhet är inte heller så dålig att vakna upp till varje dag.

Solopgang i KimberleySoluppgång i Kimberley

När vi har ätit frukost, som ofta blir havregrynsgröt, och klätt på oss så tar vi oss till skidskolan. Idag har jag först en lektion kl 10:30 så jag åker med på session. Det betyder att alla som är instruktörer är vid skidskolan 8:30, en halvtimme före alla andra. Just idag är det en mycket erfaren skidinstruktör som har varit här många säsonger, som undervisar oss övriga instruktörer samt ger oss tips och råd till nya metoder och övningar vi kan använda med våra egna elever. Dagens session fokuserar vi på timing med “pole plant”, men självklart har han som leder sessionen svårt att motstå att göra några åk med riktig carving på en helt nypistad backe. Att åka i sin instruktörsuniform är en speciell känsla, det känns alltid som att de som sitter i liften kollar extra på mig.

9:45 är sessionen slut och vi åker mot mötesområdet, där man ställer sig redo inför sin lektion. Mötesområdet är uppdelat i två delar, en sida med snowboarders och en med skidåkare. Det står också flaggor utplacerat för varje nivå som eleverna har. Men min lektion börjar som sagt först kl 10:30.

 

Skiinstruktør møde om morgenenMöte med skidinstruktörer på morgonen

Klockan 10:30 startar min lektion. Det är en “multi-week”, som är ett lokalt barn som jag har 8 veckor i sträck. Claira, som hon heter, är 4 år gammal och hade aldrig åkt skidor när vi började. Idag är sista lektionen och vi ska åka upp i sittliften. Det som är så häftigt att se när man har samma elever flera gånger, är utvecklingen de gör. Hon är supercool och efter att ha gjort några övningar första åket, ska vi ha extra kul och åka på “kids trail” genom skogen.

En af de mange skovruterEn av de många skogsvägarna

Klockan 11:30 är lektionen slut och nu ska jag äta lunch, på dagens meny står det nudlar. Medan vi äter så kollar jag dagens “grooming report”, för att kolla vilka nedfarter som har blivit pistade med maskin.

Klockan 12:30 har jag en privatlektion med en så kallad “tiger”, som är en nivå för de små barnen. Lektionen spenderas på “magic carpet” där vi övar på “pizza” och “pommes frites” med skidorna. Det är oftast väldigt kul att ha barn som elever, de är nästan alltid glada och förväntansfulla att åka skidor. Därefter avslutades lektionen med dricks på 14 dollar från min elevs föräldrar.

Det var dagens undervisning och nu ska jag ut och åka på egen hand. Jag åker till baksidan av berget för att få in lite puckelpist, köra några “tree runs” och lite carving. Snön är helt fantastisk så vad mer kan man önska sig!

Udsigten fra pisten

Utsikten från backen

Klockan 15:45 tar jag mig hem en snabbis för att sedan ta mig direkt ner till byn. Skidskolan har nämligen anordnat en curlingkväll för alla anställda.

17:45 kommer vi till curlinghallen. Vi får en kort presentation av vad som gäller. Vi blir indelade i lag, självklart utefter vilket land vi är ifrån. Jag är med i det danska laget “danish dynamiters”. Curling är kanske inte den mest spännande sporten att kolla på, men det är väldigt roligt när man själv spelar! Bara att stå på isen är en utmaning för många. Kvällen avslutades med öl och piltavlor, vilken bra avslutning på dagen.

 

Klockan 23 är det dags att gå och lägga sig. Det har varit en lång men väldigt bra dag. Så nu vet ni hur en dag som skidinstruktör kan se ut.

//Theis

Theis reste med Snowminds som instruktör till Kimberley i Kanada. Om du själv vill uppleva Kanda som Theis, kontakta oss eller läs mer om våra instuktörskurser i Kanada. Vi vill jättegärna hjälpa dig att uppleva ditt nästa äventyr på skidor eller snowboard! Du kan se kurserna i Kanada här; Bli skidlärare i Kanada, och själv ansöka om ditt livs bästa vintersäsong!

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig