När en säsong som skidlärare blir till 4 – Kanada

Avatar photo
Pernilla Mouritzen March 26, 2019

I 2016 gjorde Pernilla sin första säsong som skidlärare med Snowminds i Sun Peaks, Kanada. Det blev snabbt en vana och det här är den första delen av hennes blogg om hur hennes säsong sedan blev till 4 säsonger.

 

2016 nådde jag en punkt som du förmodligen är på nu. Jag var nästan färdig med skolan, och hade verkligen behov av att ta en paus men visste inte vad jag skulle göra. Under hela min uppväxt har jag åkt skidor med familj och vänner och hade alltid haft så himla kul på mina skidsemestrar. Men att gå från att åka på skidsemester med familjen en vecka till att göra en hel säsong kändes som ett stort steg och en ordentlig utmaning. Jag gjorde som de flesta andra gör – googlade. Och jag hittade samma sida som du är inne på nu, Snowminds. Jag valde att göra min första säsong med Snowminds och såg till att de tog hand om i princip allt. Med ett kontor fyllt av gamla instruktörer så berättade de allt jag ville veta om att bli en skidlärare, och fanns alltid tillgängliga för att svara på mina frågor. De hjälpte mig igenom att det praktiska och hade även ordnat event inför säsongen där man fick chansen att få träffas och få ännu mer information kring det man behövde veta. Detta gjorde att jag kände mig väl förberedd när det var dags att åka iväg till Kanada och Sun Peaks.

Plötsligt stod jag där, på flygplatsen i Vancouver med skidväskan i ena handen och mitt arbetsvisum i den andra. Jag och 30 andra unga, blivande instruktörer var måttligt nervösa, men vi hade våra team leaders med oss som hade varit skidlärare tidigare och hade koll på allt. De hjälpte oss med allt från avresa till när vi hade vår första dag i uniform i skidbacken.

Vi ankom säkert till Sun Peaks och blev incheckade på ett hotell i byn, där vi skulle bo kommande 3 veckor under kursen. Plötsligt sitter man där, på andra sidan Atlanten, tusentals mil hemifrån och några tidzoner bort från ens nära och kära, vilket kan verka väldigt skrämmande. Men återigen så kommer Snowminds och vi hade många roliga events under kursen, och vi fick även hjälp att fixa bankkonton och allt annat pappersarbete som behövdes till skidskolan. Du får vänner, du kommer förmodligen att dricka en del öl och du får åka SÅ mycket skidor.

 

 

När kursen är avslutad så börjar du jobba på den lokala skidskolan. Här frå du jobba tillsammans med några av de bästa skid- och snowboardåkarna i hela världen. Du får din egna uniform med namnskylt på, och sedan är du redo att börja ha lektioner.

I Kanada blir det riktigt kallt, och du får lära dig att kläderna du har haft på semestern i Alperna kanske inte riktigt räcker till. Du får lära dig att du inte riktigt kunde åka skidor förrän någon faktiskt gav dig ordentliga instruktioner, haha. Du får lära dig vad poutine är. Du lär dig hur du hittar din 6åriga elev som har åkt ner i fel backe. Du lär dig hur man kommunicerar till gäster att jeans är inte riktigt det bästa skidbyxorna. Men viktigast av allt så lär du känna dig själv utan och innan, och att du klarar av så mycket mer än vad du någonsin trodde att du kunde.

 

Spola fram tiden 4-5 månader. Du har sett andra resort i närheten bla. Whistler, Big White, Silver Star och Revelstoke. Du har testat på ordentlig back country åkning. Du har blivit ett ishockey-fan. Du har fått vänner för livet, och innan du vet ordet av det så är säsongen slut, och din flygbiljett hem ligger framför dig.

I mitt fall så var jag långt ifrån redo att släppa skidlärare livet, så jag googlade igen och lärde känna en ö vid namn Nya Zeeland. Håll koll här på sidan, så får du läsa om min nästa säsong som jag gjorde i Nya Zeeland.

Om du funderar på att följa med på en säsong som skidinstruktör i Kanada, så rekommenderar jag det starkt! Oavsett om du föredrar att arbeta med barn eller vuxna, finns det ett sätt för dig! Du får chansen att prova allt och skidskolan gör att du arbetar med de gäster där du är bäst och bekvämast med.

// Pernilla Mouritzen

Det finns begränsat av platser och arbetsvisum, så vi rekommenderar att du ansöker så fort som möjligt!

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig