Vad är skillnaden på en skidguide och en skidinstruktör?

Snowminds May 26, 2023

Vad är skillnaden på en skidguide och en skidinstruktör?

Det finns många alternativ för dig som vill göra en vintersäsong i snön. Du kan bli skidguide/reseledare, skidinstruktör osv… Men vad är egentligen skillnaden på dessa arbeten? Är det samma arbetsutgifter som skidguide och skidinstruktör och vad är egentligen bäst? För oss är svaret enkelt, det är mycket roligare att vara skidinstruktör än skidguide/reseledare!

Vad gör en skidguide?

Som skidguide är ditt jobb att serva gästerna med allt från transfer till/från flygplatsen till att hjälpa gästerna med att boka bord på den restaurang du rekommenderar. Du står till gästens förfogande 24 timmar om dygnet och gör allt för att gästen ska ha en underbar resa. Skidåkning får du göra, men det är ofta tillsammans med dina gäster när du visar upp orten för gästerna. Det är även en del arbete med administrativa delar kring resan så som ekonomi och bokningar av utrustning, transfers och restauranger. Arbetstiden kan vara allt från 35h till 65h i veckan.

Vad gör en skidinstruktör?

Som skidinstruktör är din huvuduppgift att lära ut skidåkning. Du får alltså betalt för att åka skidor! Hur coolt är inte det? Du spenderar hela dagen i backen med allt från små barn som aldrig har åkt skidor till duktiga skidåkare som vill finslipa sin carvingteknik nedför ortens röda/svarta pister.  Känslan du får när det barn du precis har lärt ploga stolt skryter för sina föräldrar om hur extremt bra hen är på att åka skidor är underbar och det är bara en av guldklimparna med att vara skidinstruktör.

Skidåkning!

En annan stor skillnad på skidguide och skidinstruktör är just din egen skidåkning. “Riktigt många skidguider lägger stor vikt på det sociala förutom skidåkningen och ägnar en skidsäsong åt att träffa nya människor, skapa sociala band, festa och ha det trevligt med gästerna. De ser egentligen bara skidåkningen som en ”present/extra förmån” i en vardag som kan vara fylld med andra saker. Så du behöver alltså inte vara förtjust i skidåkning för att dra iväg som skidguide.” Du spenderar mer tid i backen och mer tid på skidor när du arbetar som instruktör.

En av dina uppgifter som instruktör är att träna på din egen teknik vilket du gör både under kursen i början av säsongen men även under själva säsongen. Många skidskolor har träning några dagar i veckan för de instruktörer som vill utvecklas. Genom detta skapar du en förståelse för skidåkning som kommer att revolutionera din teknik. Inte bara blir du bättre på att carva i pisten, det öppnar upp dörrar för mer extrem åkning i parken och offpisten för den som vill utvecklas där.

För mer information om skillnaden på en skidguide och skidinstruktör, kontakta oss över mail eller telefon🙂

Referenser och citat:

www.skidresor.com/artiklar/bli-skidguide/

www.slopetrotter.se/kontakt/bli-en-av-oss/jobb-i-alperna

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig