Vad ska du göra efter studenten, ska du ta ett sabbatsår?

Hanna Sjöblom June 26, 2018

Jag gissar att du som läser detta kanske sitter i skolan, sista året på gymnasiet och inte riktigt vet vad du ska göra efter studenten. Ska du börja plugga direkt,  eller ska du ta ett sabbatsår, ska du backpacka, ska du jobba, eller ska du kanske ta en vintersäsong? Ja frågorna är många och det finns många alternativ. 

 

Ta studenten är stort, plötsligt är du fri (även om skolan är rolig) och kan göra vad du vill. Men det kan vara svårt att veta vad du ska göra. Många vill resa och upptäcka världen, jag ville iallafall det. Men resa kan man göra på många sätt. För mig var det viktigt att göra något som var kul, och spännande, men jag ville också göra något som gav mig något längre fram. Jag ville utvecklas och ha något att sätta på CVt, något jag kunde använda mig av på universitetet. Samtidigt ville jag göra något aktivt, där jag fick röra mig.

 

 

Valet föll därför på att bli skidlärare. Många tror att de som åker på en vintersäsong endast festar och dricker alkohol. Det är inte sant, man festar mycket och har otroligt roligt, men man gör mycket annat också. Det jag framförallt lärde mig som skidlärare var att ta ansvar, språk, prata med alla typer av människor, teamwork och så förbättrade jag min skidåkning enormt, plus att jag lärde mig åka snowboard.

 

 

En av de speciella sakerna med att jobba i utlandet för en (i mitt fall) Österrikisk arbetsgivare var att man fick en annan känsla för landet och kulturen. Även om du backpackar i Asien i 5 månader kommer du fortfarande betraktas som en turist, du lär känna många nya människor och får se massor, men kan du ärligt säga att du lärt dig något språk eller kan berätta något om hur de som bor där verkligen är? Troligen inte. Som skidlärare så blir du integrerad i samhället du arbetar i, du lär känna de du jobbar med, kanske blir inbjuden på middag hemma hos någon av dem eller får vara med på traditioner som finns där. Detta är enligt mig ett väldigt roligt sätt att resa på – man får verkligen uppleva landet och dess befolkning. Den kunskapen är något jag använt mig mycket av under mina universitets studier, dels rent akademiskt men också för att kunna arbeta med personer från olika kulturer. Dessutom kommer du utan att tänka på det lära dig mycket av det lokala språket, om du jobbar där. Du blir så illa tvungen om du är omringad av det dag ut och dag in. När jag kom till Österrike kunde jag lite tyska, inte mycket, endast den typiska skoltyskan. Idag efter 3 vintrar i Österrike pratar jag det helt flytande. Jag har inte tänk på att lära det, det kom bara. Även engelskan förbättras genom att man använder den på en mer frekvent basis.

 

 

När du jobbar som skidlärare under ditt sabbatsår så ska du inte bara ha ansvar för barnen (trust me det är en hel del ansvar att ha hand om 8 stycken 6 åringar på ett berg) utan du ska också tala med föräldrar, gäster som frågar om tips och många många andra. Det betyder att du möter extremt mycket människor, och det lär man sig mycket på. Att vara trevlig och professionell är inte alltid det enklaste, men att bemästra det hjälper dig både på universitetet och längre fram i ditt arbetsliv.

 

 

Senare, både när jag sökt till universitetet och när jag har sökt jobb har jag alltid skrivit mina skidlärarerfarenheter med på min ansökan eller CV och det har alltid hjälpt. Många arbetsgivare uppskattar att man tagit initiativ och jobbat i utlandet. På så sätt har jag haft roliga sabbatsår samtidigt som jag gjort något jag kan använda mig av.

 

Allt ovan handlar om hur mitt sabbatsår som skidlärare hjälpt mig att komma in på universitetet och sedan när jag sökt jobb, det jag dock inte har nämnt är hur OTROLIGT roligt det har varit. Jag har så många roliga, galna och fantastiska minnen från alla mina säsonger. Jag har fått vänner för livet – både i och utanför Sverige som betyder så mycket för mig. Jag har gråtit och jag har skrattat.  Och sist men inte minst, under hela min universitets tid när ekonomin varit lite knapp har jag kunnat åka skidor 3-7 veckor varje år  då jag kunnat åka ner och jobba lite, fått gratis boende och liftkort – det har betytt en gratis skidsemester. Annars skulle jag inte kunnat resa så mycket under mina studier.

 

 

Om du också drömmer om ett (eller flera) fantastiskt sabbatsår som skid eller snowboardlärare så gå in på Snowminds hemsida och läs mer om våra kurser i Kanada och Österrike. Du kan hitta mer information här.

 

Vi ses i backen!
/Hanna

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig