Blogg #1 En säsong i Kaprun – Träningen

Avatar photo
Susanne Posma August 9, 2019

Välkommen till första delen av min blogg! I de kommande 4 bloggarna kommer du att få ta del av min första vintersäsong i Österrike med Snowminds. Njut av läsningen och stay tuned för de andra delarna!

 

Utsikten ovanför molnen i Zell am See under kursen

 

Ett sabbatsår.. VAD ska jag göra? Det var det första jag frågade mig själv när jag tog studenten. Gymnasietiden var över och sommaren var igång. Ytterligare studier skulle få vänta en stund. Jag ville ha ett sabbatsår utan plugg men samtidigt ville jag inte “slösa” ett år och bara slösa pengar. Jag ville jobba, tjäna pengar och framför allt ha roligt samtidigt. Så startade min jakt efter det ultimata sabbatsåret. Och 4 månader senare utan skiderfarenhet och lite lite erfarenhet på snowboard så skulle jag träna och utbilda mig att bli dual instruktör!

 

Jag och  min grupp under kursen

 

Jag upptäckte genom Snowminds att det inte är omöjligt att jobba utomlands som skid- och/ eller snowboardinstruktör i några månader. Jag menar, hur är det möjligt att hitta ett sådant jobb med så begränsad jobberfarenhet som jag hade? Med Snowminds gav mig självförtroendet att uppnå min dröm. Jag hade intervju, säkrade sedan min plats och jag var redo för en vintersäsong i Österrike med Snowminds!

 

Vinden på glaciären skapade några riktigt häftiga tillfällen för att ta bilder

 

Jag åkte hemifrån för att starta min vintersäsong i Österrike, tillsammans med de andra kommande instruktörerna, ovetandes om vad vi snart skulle få uppleva. En intensiv 5 veckors träning påbörjade. Vi fick lära oss ALLT vi behövde och lite till under kursen: grunderna i skidåkning, hur man  undervisar, hur man tar hand om barn, tyska språket etc. Det var verkligen tufft för mig eftersom jag inte hade någon tidigare erfarenhet på skidor.

 

Första dagarna på skidor

 

Som tur var så var jag inte den enda som inte hade åkt skidor tidigare. Nästan direkt så utvecklades vi så att vi kunde ta  oss ner för röda backar på berget. Hur såg det ut kanske du frågar dig? Det behöver vi inte prata om, haha! I slutet av kursen däremot så kunde jag åka ner för backarna med helt okej kortsvängar. Med rätt träning och motivation så kan du utvecklas SÅ mycket under 5 veckor!

 

Snowboard-delen var lite mer avslappnande för mig 😉 

Snowboard-delen av kursen gick bättre för mig, eftersom jag hade åkt lite tidigare. Det gick faktiskt väldigt bra för alla och vi gick igenom grunderna väldigt snabbt och sedan kunde vi börja med “the real work”. Vi hade tur med snön under kursen och hade mycket tid att åka offpist, de dagarna tyckte jag var allra roligast!

 

Vi höll i en freestyle “tävling” under kursen där vi byggde vår egna kicker. 

Testerna ser lite olika ut för dual instruktörer och skidinstruktörer. Vi gör testerna två gånger; en gång på skidor och en gång på snowboard. Vi hade tur med vädret båda dagarna och det hjälpte mycket för oss alla. Skidtesterna var väldigt basic, vilket var väldigt bra för mig. Snowboardtesterna var lite mer avancerade då vi behövde göra bland annat switch, jibbing och carving.

 

Precis innan vårt skidtest.

 

Du fick resultatet efter att du gjort båda testerna: jag klarade det! Jag hade varit så nervös över framförallt skidtesterna, men jag klarade det! Glädjetårarna sprutade, haha, och jag var redo att starta min vintersäsong i Österrike med Snowminds – på riktigt.

 

Vi klarade det! 

 

De 5 veckorna flög förbi och det var tråkigt att säga hejdå till alla. Som tur var behövde jag inte åka så långt efter kursen då jag skulle vara kvar i Kaprun och jobba på en lokal skidskola. Huset jag skulle bo i resten av säsongen var faktiskt bara ett kvarter från hotellet vi bodde på under kursen, haha. Jag tyckte det var jättebra att jag skulle stanna i Kaprun, det kanske betydde att jag inte skulle upptäcka något nytt, men oavsett så hamnade jag i en helt ny situation. Tillsammans med min nya roomie Isabella, som också gjorde träningen med Snowminds, började vi arbeta på skidskolan.

 

Det var svårt att inte le efter kursen! 

 

I nästa del får du läsa mer om mina första veckor på skidskolan – STAY TUNED!

Kram från Susanne


Vill du också göra en vintersäsong i Österrike med Snowminds? Läs mer här eller reservera din plats. Hoppas vi ses i snön! 🙂

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig