10 Österrikiska maträtter att älska (och frukta) som skidlärare

Hanna Sjöblom June 26, 2018

Dessa 10 österrikiska maträtter är några du kommer stöta på om du gör en vintersäsong. Många av dem är faktiskt riktigt goda, andra bör man hålla sig långt väck från. Här kommer några av klassikerna som du garanterat kommer stöta på under din vinter i Österrike.

 

Kaspressknödel

Österrikarna älskar knödel, det påminner egentligen ganska mycket om svenska kroppkakor och är en form av degklump. Förr så gjorde man det av gammalt bröd som börjat bli torrt. Man la brödet i vatten och tryckte samman det till degklumpar som man sedan kokade. Konceptet finns kvar men idag gör man de på lite andra sätt. I Österrike finns det spenatknödel (gröna knödlar med spenat i), speckknödel (knödel med bacon i) och så finns det min personliga favorit – kaspressknödel, som är fylld med ost. Man kan få knödel som tillbehör eller i en soppa. Helt klart värt att prova och något du utan tvekan hålle

 

Germknödel

Det här är egentligen en efterrätt men något jag rekommenderar dig att hålla dig långt långt borta ifrån. Germknödel är en kletig klump fylld med katrinplommonsylt (oftast) som simmar i varm vanilj sås eller smällt smör, ovanpå ligger det vallmo frön. Den här desserten, som är som en hel måltid, älskas av många österrikare. Jag avskyr det! Vi försökte en gång att vara 6 skidlärare och dela på en portion, vi kunde äta upp halva…. Jag hade en annan gång en vadslagning med en österrikisk kollega – vi skulle se vem som snabbast kunde komma upp och ner från en av de längsta pisterna i området. OM jag vann skulle han äta en halv knäckemacka (Wasa såklart) med Kalles Kaviar på, OM han vann skulle jag äta en halv Germknödel… Som tur var så vann JAG! Kalles kaviar är väldigt svenskt och inget österrikare som regel tycker om… 🙂

 

Nudelsuppe

Österrikarna älskar soppor, vilket också är super när det är kallt. Ofta äter de dock soppor som en förrätt. En klassiker är Nudelsuppe som är en varm buljong med spagetti i, kanske inte låter så aptitretande men det är inte så dåligt. Man kan också få en massa andra soppor som är någorlunda lika och det ingår ofta som en förrätt.

 

Kasnocken

Det här är en riktigt god rätt. När man beställer det får man oftast in en rykande het stekpanna fylld med mat. Kasnocken kan enklast beskrivas som en bättre version av makaronilåda eller mac’n cheese. Det är faktiskt supergott men om du inte har provat det förr så är det bäst att dela med en kompis eller kollega då det är grymt mättande och har en rätt kraftig smak.

 

Wienerschnitzel

Gissar jag att du har hört talas om innan, det är en riktig klassiker. Det är egentligen bara en panerad bit kött, oftast gris men om man äter på en lite “finare” restaurang kan man få det man kalvkött. Till får man ofta pommes eller petersillien kartoffeln (smörstekta potatis med persilja på). En riktigt wienerschitzel ska ätas med lingonsylt och citron. Mums.

 

Kaiserschmarrn

Återigen har vi här en efterrätt som är en hel måltid. Mitt bästa tips är att dela på det några stycken då det är mycket mat och väldigt sött. Kaiserschmarrn är tjocka pannkaksbitar som man strör florsocker över och äter med sylt till, jag föredrar äppelmos men man kan också få det med andra sylter till, och det innehåller ofta russin. Om du arbetar som skidlärare kan jag lova att detta kommer vara en favorit hos barnen.

 

 

 

Würstl

Österrikarna älskar korv, något jag aldrig helt kommer förstå. Man kan få kryddiga korvar om man väljer en charktallrik som faktiskt är goda, men om du är uppe i backarna så är grillkorv med pommes något som du kan finna på alla Hütter (restauranger) det funkar alltid och är enkelt, men någon höjdare vet jag inte om jag tycker det är.

 

Gulasch

Är ju egentligen inte en Österrikisk med en ungersk rätt, men attans vad gott det är. De dagar när det är lite kallt så är den smakrika, lite kryddiga och mättande soppa perfekt. Jag älskar gulasch och åt det minst en gång i veckan när jag jobbade som skidlärare. Akta bara så du inte får det på kläderna – det är svårt att få bort.

 

Toast

Hm detta är ju egentligen inte heller österrikiskt även om man kan få det på många ställen. Jag ville ändå ta med det på listan eftersom att det är en skidlärares supermat, alla som har varit skidlärare har överkonsumerat toast. Det är enkelt, mättande och gott!

 

Tirolergröstl

Min absoluta favoriträtt! Man kan bäst beskriva Tirolergröstl som en bättre pyttipanna. Även denna rätt servera ofta i en rykande het stekpanna och är fylld med stekt potatis och kött av olika slag. Jag vet inte vad det är de gör, det måste ligga i kryddorna (och kanske att österrikarna inte är rädda för att använda smör) men en bättre pyttipanna går inte att få!

 

Det här vara några av de mest klassiska österrikiska rätterna som du med 100% säkerhet kommer stöta på om du jobbar som skidlärare i Österrike. Vissa rätter kan ha andra namn beroende på vart i Österrike man befinner sig men de finns alla på de flesta ställen. Det finns också många andra spännande och goda rätter men det här är klassikerna för en skidlärare.

Om du är intresserad av att bli skidlärare och prova massa österrikiska maträtter så gå in på Snowminds hemsida och läs mer om våra kurser i Österrike som säkrar dig en säsong som skidlärare.

 

Hoppas vi ses i backen!

/Hanna på Snowminds

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig