En vacker dag som skidlärare i Kanada

Snowminds February 18, 2019

Efter att ha gjort sin skidlärarutbildning med Snowminds i Kanada, arbetar Jonathan nu som en certifierad skidlärare i skidområdet Sun Peaks som ligger i Brittish Columbia. Vi har fått höra om en vacker dag som skidlärare i Kanada, för att få en bättre blick på det goda livet.

 

kl 07.00 God morgon

Det är onsdag. Mitt alarm ringer, solen kikar in från fönstret. Klockan är 7 på morgonen. Jag kollar dagens snörapport, och ser att det har snöat 7 cm under natten. Dagens utrustning är ett smått använt set av Snowminds merino-ull, vilket blir bara bättre desto mer man använder den. Förutom det, så skall jag klä på mig en lightweight mellan plagg. Till morgonmål åt jag granola med mjölk och havre. Det ger mig en god start på dagen och nu vet jag att de blir en bra dag!

 

kl 07.20 vägen till jobbet

Vi drar iväg i den mjuka snön kl 7.20 på morgonen och börjar gå mot skidskolan. Det tar 20 minuter att gå från huset vi bor i, vägen är just under 2 km lång. Nya färska snön gör resan lite besvärlig, men det är ju alltid välkommet när pisterna har ny färsk snö på ytan. På skidskolan lägger vi på stora gröna skoljackan och svarta byxor, så har man klätt på sig uniformen. Kl 7.55 är vi färdiga för morgonträningen…

(Sidenote: Om du nånsin undrat varför de finns skidspår i backen fast du är första i liften, det är pga att skidskolorna har varit uppe o skida före backarna öppnar-för oss är det utan tvekan bästa tiden i backen!)

…Morgonträningen drar Ron Betts, som är en av skidskolans legender. Med 17 år av erfarenhet som en heliski guide och en CSIA level 4 certifikat han är en av dom bästa skidåkarna i Kanada. Förutom att han är en toppenskidåkare så är han alltid positiv med gruppen. Dagens träning innehåller uppvärmning och skidteknik. Ron är snabb på att korrigera oss, direkt när jag kör iväg på min tur, så lägger han märke till att jag lutar för mycket mot backen när jag svänger till höger. Med att plantera min stav längre ner i backen under min sväng, korrigera min skidställning och hållning. Med en simpel ändring i mina svängar lärde jag mig något nytt idag – eller jag menar jag lärde mig något nytt idag igen. Vår skidåkning blir bättre dag för dag och instruktörerna är alltid upp för att åka ett par åk med oss för lite extra hjälp om dom såklart har tid för det.

kl 09.00 – Första omgången av undervisningen

Kl 09.00 skall jag ta ut en first timer grupp av unga vuxna som inte har skidat förr eller ens sätt snö förr i deras liv, jag fick 6 vuxna i min grupp som snabbt rullade runt i snön. Det är en rolig upplevelse för båda parterna – instruktörer och elever. Vi kliver upp för en backe med sid steg och börjar glida ner åt i plog ställning för att lära oss att stanna och svänga. Kl 11.00 är lektionen över, och mina elever ger mig en 20 CAD som dricks.

Den kanadensiska dricks kulturen är mycket bättre jämfört till den danska. Dom ger ofta dricks som är förväntat av dom. Jag upplevde en 110 CAD dricks efter 4 dagars arbete med samma grupp – detta plus min vanliga lön som är 12,65 CAD/timme.

Jag frågar min chef, Lauren, om jag har några andra lektioner, hon säger att jag måste vara tillbaka kl 13.30 för min nästa lektion. Jag kollar runt och ser 5 andra instruktörer varav 3 är från Snowminds, som har samma schema. Vi sticker snabbt till sitt liften så att vi får så många åk in som möjligt före våra nästa kunder. Oftast åker vi dom svarta backarna med både kullor och utan. Pga nya snön som hade kommit ner under natten, så bytte vi våra skidor till lite bredare och mjukare som passar bättre till den djupa snön. 6 gröna jackor åker straks genom träden i den mjuka snön. Detta är en normal dag för oss och jag har aldrig varit lyckligare.

Kl 13.00 – Frukost

Kl 13 slutar vi åka och börjar dra oss mot kafeterian, var dagens soppa är snabbt konsumerad före kommande lektion.

Kl 13.30 – Dagens andra undervisning

Kl 13.30 börjar nästa lektion, och jag skall undervisa ”Cruise the Blues” teamet, som är på nivå 4 av 5. Gäster på den här nivån är kapabla att skida på blåa backar och bygga upp självförtroende för svarta backarna. Jag får 4 unga från Australien som är mellan 14 och 16 års åldern dom är väldigt taggade att komma ut och åka. Vi värmer upp på blåa backen, varefter vi övar på tyngd byte mellan svängarna i svarta backen. När man undervisar på den här nivån, så lär sig även instruktören en sak eller två pga nivån på undervisningen är så hög. Eleverna känner sig så bekväma och säkra I backen, så istället för att korrigera dom, så är det bra att spendera lite tid och arbeta på den psykiska nivån.

(Sidenote: Det är ju klart annorlunda att jobba med barn. Majoriteten av gästerna jag undervisar är vuxna, men många av mina kollegor jobbar med barn. Skillnaden med att undervisa barn istället för vuxna är hur du undervisar. Barnen vill leka mer, och vuxna kräver lite mer förklaring och teknik under lektionen.)

Kl 15.30 Arbetsdagen är över

Klockan är nu 15.30, och undervisningen är slut med en liten genom gång av lektionen med Australienernas mor, som ville veta lite om vad tonåringarna lärde sig under lektionen. Med ett stort leende i ansikte, dom fyra unga kungarna tackar och bockar för lektionen och morsan ger mig 10 CAD i dricks.

Snowminds gruppen åker iväg hem med shuttlebussen. I köket är det full fart och skön stämning när en stor del av oss lagar middagen färdig. På Sun Peaks hela Snowminds gruppen på 40 instruktörer, från Danmark, Sverige och Holland, är alla i samma byggnad, alla har ett eget rum på 7 kvadratmeter med en säng, ett bord, en liten garderob och kylskåp. I byggnaden har vi ett stort rum var vi alla kan hänga tillsammans. Köket är gjort för 20 personer, men används av 50, så ibland både utrymme och kök redskap kan de bli lite ont om. Oberoende fast det inte finns så mycket utrymme så gör vi de bästa av situationen. Om vi inte lyssnar på musik från högtalarna, så sjunger vi all sång till någon som spelar gitarr.

Kl 18.00 – Kvälls chill 

På kvällens program idag är det kort spel, FIFA-turnering och öl, före instruktörerna som har ledigt imorgon, sticker ut till baren. Dom måste ju använda dricksen på något 😉

Imorgon är det torsdag, vilket betyder, att jag har ledigt. Fast jag har ledigt från jobbet, så brukar jag fara på morgonträningarna. Chefen säger att vi skall ta ut allt av träningen och sova sen när säsongen är över. Efter träningen sätter vi på oss vår egen skidutrustning, och nu är det dags att ha roligt! Några skidåkare prövar att åka snowboard i barnbacken med en frivillig Snowminds snowboardinstruktör. Jag vet inte varför men det är lite fånigt att se sina instruktör kompisar sitta ner plötsligt. Om det har snöat under natten brukar vi flytta oss in genom trädarna för lite djupare snö, eller så åker vi på pisten och förbättrar vår teknik. Snowminds kursen har hämtat mycket självförtroende till oss i backen, och jag tror att det inte finns en ända backe som vi inte skulle kunna åka. Det är inte frågan om att vi kan göra de men snarare hur bra vi kan göra det.

 

 

 

Om du har funderingar över att göra en säsong som en skidinstruktör  så är Kanada rätta destinationen! Oberoende om du föredrar att jobba med barn eller vuxna, så oroa dig inte du får prova på allt! Skidskolan ser till att du får jobba med kunder som du är bekväm med.

 

 

 

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig