Sofie på offpistkurs i Kanada – Berg, solsken och pudersnö

Avatar photo
Sofie Teglgaard June 4, 2020

Sofie på offpistkurs i Kanada

Solsken, pudersnö till knäna och berg. Mitt namn är Sofie, jag är 21 år och är snowboardinstruktör i Sun Peaks – och på min fritid jagar jag perfekta dagar som dessa (se även videon längst ner i bloggen).

Mitt första möte med riktig pudersnö var ute i Japans backcountry. Tills dess tyckte jag det var ganska meningslöst att gå på tur; varför använda så mycket energi för att kämpa sig uppför ett berg, för att ta några svängar ned i pudersnö? Så tänkte jag, tills jag själv provade det. En dag fick jag chansen att ta mig ut på tur i de japanska resorten, och jag blev såld. Innan den vintern var över hade jag kontaktat Snowminds och det tog inte lång tid innan jag var övertalad om att deras offpistkurs var något för mig. Drömmen var att kunna navigera utanför pisten på egen hand.

Det är såklart fantastiskt att “bara” vara instruktör en säsong, men mitt val om att lägga till offpistkursen på sidan har jag inte ångrat en enda dag. Från första dagen på kursen har våran guide Bodie lärt oss allt om vad som behövs för att åka i offpisten och backcountryt: oavsett om man vill något mer med det eller inte (t.ex om man vill ha en karriär inom guidning eller liknande), eller bara få mer kunskap själv och kunna utforska bergen på ett säkert sätt. Det går inte att hitta en mer dedikerad, fantastisk och inspirerande tränare till kursen än Bodie: en man som brinner för att lära ut och sprida sin glädje för snön. Som tidigare heli-skiing guide och level 3 instruktör är han en välutbildad och kompetent tränare.   

Vi blev introducerade till grunderna i laviner och andra faror som man kan möta när man åker i backcountryt. Efter det fick vi lära oss mer om vind och väder och hur det påverkar skidpatrullens beslut kring lavinsäkerhet i skidområdet. Kompass- och navigation fick vi också lära oss! Vi provade också “rope rescue”, där vi blev nerhissade i ett snöre över en bergskant. Men vitkigast av allt hade vi dagar när vi turade runt i backcountryt för att leta efter ny snö att åka i men också för att observera: Hur ser snön ut? Vilka konsekvenser kommer en ändring av vindens riktning ha? Hur kan de många snölager som ligger testas? 

Bodie lärde oss också att respektera naturen på rätt sätt när vi var ute. Det är trots allt ett privilegium att få vara ute i snön på det här sättet, i en natur som är så vild och vacker, så det gäller att inte efterlämna något. Sedan dag ett har det varit tydligt hur Bodie är en riktig eldsjäl, och han har satt ramarna för våran lilla backcountry familj. 

Vi har fått uppleva många obeskrivligt fina platser under kursen. Stora landskap med ny pudersnö och inte en annan människa så långt ögat kan nå, stora “drops” nedför klippor och tätväxta skogar. Allt detta på baksidan av skidområdet. Vi var också lite längre bort och här fick vi en helt galen upplevelse: En heliskiing tur. Bodie tog med oss till Mike Wiegele Heli Skiing Operation, där vi fick ett lyft upp på ett berg i deras helikopter och sedan hade vi berget för oss själva på vägen ner. En hel dag åkte vi i orörd pudersnö till knäna. Våra kunskaper om backcountryt testades givetvis, och absolut benmusklerna också haha!

Dagarna med offpistkursen har givit mig minnen för livet. Minnen om roliga studen, allt för många peanutbutter & jelly sandwiches och ömma benmuskler efter långa dagar på tur. Något jag aldrig hade bytt ut mot något annat.  

Nu är kursen över och jag har en helt annan koll på bergen nu. Ibland stöter jag på en och annan skidentusiast, utan någon form av offpistträning – en idealist som påminner mig om hur jag själv tänkte innan kursen. En person som endast kan se de häftigaste möjligheterna i smala passage på berget och inte de lavinfaror som faktiskt finns. Det jag har lärt mig under kursen har helt klart gjort mig till en realist på berget. Det har fått mig att respektera bergen på ett annat sätt, men har också fått mig att uppskatta turer i snön på en helt ny nivå. Inte minst har det givit mig verktyg till att hitta den snön som är bra för dagen.  har det givet mig redskaber til at komme derhen, hvor den gode sne er. Det var en stor dag för mig när jag kunde ta med mina vänner ut i offpisten och visa dem pudersnön på ett säkert sätt. Något jag länge har drömt om att få göra.   

Som Bodie alltid sa: “You don’t know, what you don’t know”. Och det är något jag verkligen har fått med mig från upplevelsen. Det är så mycket som man kan lära sig och det finns mycket att utforska. Trots allt vi lärt oss, så är det bara starten på äventyren jag ska ha i bergen.

 

/Sofie

 

Kan du också tänka dig att bli expert i lavinsäkerhet, offpiståkning, touring och kunna planera den perfekta linjen i olika snöförhållanden som Sofie? Läs mer om kursen som Sofie var på HÄR

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig