Medan vi väntar på snön – lär dig slanguttryck som används i skidbacken

Snowminds July 31, 2019

Har du någonsin suttit i en lift bredvid några lokala skidåkare och lyssnat på deras konversation om bluebird och champagne pow? Eller blivit kallad gaper utan att inse att någon skojade med dig? Slanguttryck som används i skidbacken kan vara en riktig djungel….

 

Var inte orolig – för att förbereda dig till den kommande vintersäsongen har vi suttit med alla våra erfarna instruktörer för att få en detaljerad överblick på några slanguttryck som används i skidbacken. Sätt på dig läsglasögonen och utöka ditt vocabulär inför vintern här:

 

Pizza
Ett väldigt vanligt ord som används av nästan alla instruktörer när de säger till sina elever att sätta skidorna som ett “V” för att kontrollera deras hastighet, även kallad The Plow. En pizzaslice är ju formad som ett “V”, så varför inte? Och ja, instruktörer äter också mycket pizza. 

 

French Fries
Inte det du vill ha till din Big Mac, men formationen mellan skidorna när du vill åka lite snabbare. Se två parallella pommes framför dig, och nu ett par skidor = du kommer åka snabbare! Också väldigt vanligt att använda detta uttryck som instruktör. 

 

 

Ski bum
Det är viktigt att veta skillnaden mellan en ski bum och en skidinstruktör. En ski bum är någon som har upptäckt det bästa alternativet till att jobba, vilket såklart är skidåkning. Och en skidinstruktör är någon som har upptäckt det bästa jobbet i världen, få betalt för att åka skidor! 

 

Ski guide
Det är också ofta missförstånd mellan att vara en skidguide versus en skidinstruktör. Skillnaden är när du behöver jobba och vad du gör när du jobbar. Skidguider tar ofta hand om hotell transfers, hotell/ restaurang service och generellt hjälper skidgäster på deras resa, förutom att faktiskt lära dem att åka skidor. 

 

Magic Carpet
Duh, Aladins flygande matta, vad annars? Skämt åsido, det är ett band som man står på med skidorna för att bli transporterad uppför backen. Detta hittar man ofta i nybörjarområdet.

 

 

Pow
Ett uttryck använt för att beskriva snön efter ett snöfall. T.ex “Det är så mycket fresh pow efter att det snöade inatt!”.

 

Gnarly
Det här uttrycket används när någon är väldigt extrem eller gör något “farligt” i backen, t.ex “det var gnarly skidåkning det där”. Men det kan också användas i negativa sammanhang som t.ex “Oj, det var en gnarly crash det där”.

 

Send it / Get Sendy
När du tar din skid-/ snowboardåkning lite över din egna nivå så är uttrycket “sendy” ofta använt.  Låtsas att du står med en skidskolegrupp ovanför en dubbelsvart, isig backe och allt du kan säga är “SEND IT KIDS! YEAA!”.
Oavsett resultatet så kommer det att vara gnarly.

 

 

Dope
Ett uttryck som används när något är riktigt coolt och kan vara vad som helst, används mycket i parken.

 

Shaka Bra
Ofta använt i bildinställningar efter något “gnarly” hänt. Det är ett uttryck som sägs i sambans med en hand-gest när du sträcker ut din tumme och lillfinger och de 3 mittersta fingrarna håller du stängda. 

 

 

Gaper or Jerry
Några populära namn som du garanterat kommer att höra på berget. Det används ofta för att beskriva skid- eller snowboardåkare som inte har någon aning hur man åker, klär sig eller beter sig på berget. En Gaper eller Jerry har ofta en fake GoPro kamera, har hjälmen på åt fel håll, skidbyxorna instoppade i pjäxorna och ett stort mellanrum mellan skidglasögonen och hjälmen (som även kallas the gaper gap).

 

 

Gaper-day
En solig dag dedikerad till alla gapers där ute, som vi beundrar och älskar att skratta åt. En dag då du borde ha din mormor eller morfars gamla skidkläder!

Bluebird
Används för att beskriva en perfekt dag med en klarblå himmel utan moln! Kombinera detta med nytt puder och du kan skrika “DOPE! SHAKA BRA!” hela dagen!

 

Kicker
De läskiga, stora sakerna i parken som skickar upp folk i luften. Personer utan skidrelaterad bakgrund skulle normalt kalla detta för hopp, men i skidvärlden kallas det kicker! 

Vi hoppas att den här listan på slanguttryck som används i skidbacken har gjort dig ännu mer förberedd inför en vinter i snön, så du slipper starta som en gaper!Vill du ha en säsong som skid- eller snowboardinstruktör? Kolla in våra kurser i Österrike, Kanada eller Spanien och reservera din plats här.

 

Ta med dig listan på slanguttryck som används i skidbacken, så ses vi i snön! 🙂 

 

Gratis online informationsmöte

Lyssna när våra experter berättar om livet som skidinstruktör

Anmäl dig