Backcountrykurs i Kanada

In i det vilda backcountryt

Backcountrykurs i Kanada

Blir du hög på adrenalin när folk pratar om nytt puder på skidor? Drömmer du om att under dagarna åka runt och skapa perfekta linjer i orörd snö i ett av världens mest idylliska landskap? Saknar du fortfarande kunskap om hur man guidar i backcountry och hur man bedömer lavinsäkerheten? Var med på Snowminds backcountrykurs i Kanada!

Du är inte ensam, men det är viktigt att komma ihåg att så snart du lämnar en värld av preparerade backar öppnar sig en ny värld. Om den här världen är något som DU behöver utforska är Snowminds Backcountry-kurs i Kanada skräddarsydd för dig! Både skidåkare och snowboardåkare är välkomna när vi stormar ner för berget i det kanadensiska pulvret – vi är en familj, kom ihåg det!

 

UTBILDNING

Vad är backcountry? Backcountry är det område som inte är tillgängligt från ett liftsystem. Här är du verkligen ute i naturen och kan få extraordinära upplevelser som inte är möjliga från det etablerade liftsystemet. Det klassiska sättet att utforska backcountry är att använda turutrustning – andra extremer är helikopter, catski eller snöskoter.
Kursen på 20 dagar är spridd från januari till mars, där du får kunskap, insikt och, viktigast av allt, en upplevelse utöver det vanliga. Våra utbildare, Bodie Shandro och Ron Betts, är båda utbildade bergsguider och är absoluta legender.

Snowminds Backcountry-kurs blir ditt ovärderliga sidoprogram där du får cirka 2 dagars veckoutbildning i lavinsäkerhet, puderskidteknik, första hjälpen, snökunskap, skidturer, användning av säkerhetsutrustning, navigering, räddningsinsatser och mycket, mycket mer. Våra skickliga kanadensiska tränare kommer att vägleda dig, fungera som dina mentorer, visa dig skidområdets häftigaste ställen och garantera dig några fantastiska upplevelser som du aldrig kommer att glömma. Din syn på bergen kommer att förändras helt och hållet.

Under totalt 20 dagar får du en gedigen introduktion till de verktyg du behöver när du själv ger dig ut i backarna. En viktig del av kursen är Avalanche Safety Training (AST) Level 1, som är en ögonöppnare för lavinsäkerhet tillsammans med “companion rescue”. Båda kurserna är erkända runt om i världen, och i Kanada råder det bred enighet bland skidåkare om att det är viktigt. Du kommer att få en stor respekt för de människor som lever av denna del av skidåkningen.

 

Träffa din tränare

Bodie Shandro, en av våra mest begåvade tränare, är en mycket passionerad bergsguide. Bodie är en kvalificerad skidlärare på level 3 och en kvalificerad CSGA-skidguide. Om dessa begrepp verkar obekanta är Bodie kort sagt en haj på skidor. Han har många års erfarenhet som heli-skiing guide och är djupt passionerad av att leverera bästa möjliga utbildning till våra snöskidåkare. Bodie undervisar utifrån filosofin “you don’t know what you don’t know”, och han kommer utan tvekan att lära dig en hel del som du aldrig tänkt på.

Förutom Bodies skickliga skidåkning lägger han också stor vikt vid att skapa gemenskap, vilket du definitivt kommer att känna. Som traditionen bjuder brukar backcountry-teamet träffas för en mysig kväll hos Bodie när kursen är slut.

 

"Every student will leave this program looking at the mountains in an entirely different way. With awe, with respect and with a burning passion to return.”

- Bodie, Snowminds Offpist Course Manager

EN DAG PÅ KURSEN

“Teamet träffas på morgonen för att diskutera väderobservationer och prognoser och för att läsa den dagliga lavinrapporten. Efter en halvtimme går alla deltagare därifrån med en tydlig överblick över vad vi måste vara medvetna om ute i backcountry.
Över tio centimeter ny snö föll under natten, så i dag blir det en kombination av turer och lärande. Bodie vet mycket väl hur fantastisk skidåkningen kommer att vara i dag och vart vi är på väg, men frågar ändå aktivt efter resten av teamets observationer och åsikter. Beslutet fattas kollektivt och det slutar med att vi åker bra genom täta träd och efter att ett stort kärt område öppnas upp. Här kommer flera timmars skidåkning att tillbringas i kombination med dagens ämne: navigering. Teorin gick vi igenom igår och den kommer att tillämpas praktiskt idag. Efter trevlig skidåkning i det öppna området blir det en lunchpaus på de platser som vi grävt själva. Detta följs av mer skidåkning samt en närstudie av en snöprofil som vi har grävt. Dagen börjar närma sig sitt slut, och vi går alla hem trötta och utmattade, men med stora leenden som fortsätter resten av kvällen.
Om dagens väder hade bjudit på dålig sikt samt spårsnö skulle Bodie ha valt att göra räddningsövningar eller visa hur skidområdet bedömer sin egen lavinsäkerhet, och på så sätt skapa utrymme för framtida turdagar.” – Sofie Teglgaard

Om du vill ha mer information om Snowminds Backcountry-kurs kan du läsa om Sophies erfarenheter från kursen här.

VAD FÅR DU UT AV SNOWMINDS?

Vi tar om hand om allt så det enda du behöver göra är att packa väskan och förbereda ditt äventyr. Nedan kan du se en översikt på vad som är inkluderat i priset.

 • 3 dagars Avalanche Safety Training (AST) Level 1 certifiering inkl. 1 dagar Companion Rescue Course
 • 2 dagars Red Cross Basic First Aid & CPR certifiering
 • 16 dagars offpist träning och Avalanche safety training
 • Identifiering, undvikande och begränsning av faror.
 • Lavinsäkerhet – Trädbrunn, snöprofiler och räddning av kompanjoner.
 • Vägledning om turer, utrustning, tekniker och val av rutt.
 • Navigation – lära sig grundläggande färdigheter i kartor och kompasser.
 • Repräddning – en introduktion till rappelling, uppstigning och byggande av räddningssystem.
 • Övernattning i läger i backcountry (beroende på vädret).
 • Hjälp med visumansökan och alla andra praktiska formaliteter.
 • En totalupplevelse där alla praktiska saker ordnas åt dig.
 • Arbetsförmedling som instruktör i Kanada*.
 • Ordnat boende och säsongskort för liftar under din utbildning**.
 • En stark gemenskap med andra snöskojare

Vad är inte inkluderat? 

 • Maten under kursen
 • Potentiell utflykt med Mike Wiegele Helikopterskidåkning – rundtur i verksamheten, möten med guider och SOP’s
 • Utrustning såsom lavinutrustning, turskidor och så vidare***
 • Eventuella utgifter för logi, liftkort och uniform under säsongen**
 • Fickpengar och annat som inte nämns ovan

 

Observera: För att delta i programmet måste du antingen delta i vår 3-veckors utbildning till skid- eller snowboardlärare i Kanada i november och december, eller så måste du redan ha en instruktörsutbildning. Vi gör det möjligt för dig att få ett jobb på den lokala skidskolan där du kommer att arbeta och följa kursen under säsongen. Backcountry-kursen är en produkt som kan köpas som en uppgradering av den vanliga instruktörutbildningen i Kanada. Om du vill veta mer kan du kolla in vår 3-veckorskurs i Kanada eller det erfarna kursalternativet för dem som redan är utbildade.

 

* Kursen ger inte möjlighet att bli anställd som offpistguide. Den ger AST1-certifiering och utbildning för att ta det första steget till att bli det. Jobbet som instruktör gäller för alla Snowminds-instruktörer som går denna kurs som en uppgradering.

**Gäller alla Snowminds-instruktörer som går denna kurs som en uppgradering. Kursen äger rum på den destination där du arbetar i en skidskola där du redan har ett liftkort och ett boende ordnat som en del av din resa. Därför ingår inte kostnaden för liftkort, boende etc. och personalens boende som en del av priset.

***För kursen i backcountry i synnerhet krävs att du har en turutrustning som omfattar följande: skidor med turbindning eller splitboard (eller snöskor), skinn, sändtagare, sond och spade.

 

Vem kan ansöka?

 

På Snowminds är vi stolta över att kunna erbjuda alla med rätt passion och attityd möjligheten att bli en del av vår gemenskap av skid- och snowboardinstruktörer.

 

På detta program har vi väldigt begränsade platser och för att bli utvald kräver vi att du:

 • Har goda skid- eller snowboardkunskaper, dvs. kan åka säkert på hela berget
 • För snowboardåkare måste du ta med dig en splitboard.
 • För skidåkare måste du ta med dig skidor med turbindning.
 • Alla måste ha med sig lavinskyddsutrustning.
 • Du ska vara utåtriktad, positiv, motiverad och ansvarsfull.
 • Talar engelska på en konversationsnivå.
 • Vara minst 18 år gammal

 

När du har lämnat in din ansökan kommer vi att ringa upp dig för att boka in en intervju där vi kommer att bedöma hur bra kandidat du är för resan. Samtidigt har du möjligheten att höra mer om erfarenheten som skidlärare i Kanada. Sedan återkommer vi så snart som möjligt med svar om vi kan erbjuda dig en plats i vårt team.

Vi har ett stort intresse för våra kurser och platserna fylls snabbt upp, vi använder därför en “först till kvarn” princip, där vi har ansökningsdeadline ca. en gång i månaden. Det vill säga ju tidigare du söker desto större är chansen att du får en plats i laget och jobb på din drömdestination.

Du kan använda ansökningsblanketten, där du även ser pris och datum, här på sidan eller så hittar du vår ansökningsblankett på toppmenyn.

 

 

Pris

Course Icon Backcountry-kurs i Kanada

Course Icon Från 42.995 SEK.

Course Icon

Course Icon Kanada

Course Icon Januari - Mars

Ansök

Frågor? Ring oss på +46 40 606 08 72

OFTA STÄLLDA FRÅGOR

ÄR DEN HÄR KURSEN RÄTT FÖR MIG?

Vårt team anser att det alltid är viktigt att fråga sig själv om en kurs är meningsfull för dig och uppfyller dina förväntningar. Vi uppmanar dig att ringa oss för att diskutera din lämplighet för kursen och dina personliga mål för att avgöra om kursen passar dig. För att få igång samtalet kan du nå oss på följande nummer: +46 40 606 08 72

Begränsad antal visum till Kanada! 🇨🇦

Gör din dröm till verklighet!

ANSÖK NU